Wajib Pamer Harga Lama, Baru - Semasa | mStar

Wajib Pamer Harga Lama, Baru

KUALA LUMPUR: Peniaga yang ingin membuat jualan murah mesti meletakkan dua harga iaitu harga asal dan harga baru bagi mengelakkan penipuan, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri berkata peniaga yang menipu dan tidak mengikut syarat jualan murah seperti ditetapkan akta itu, boleh dihukum denda antara RM500,OOO hingga RM1 juta untuk kategori pertubuhan.

Untuk kategori perseorangan pula, mereka boleh didenda tidak lebih RM250,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali, katanya.

"Berdasarkan Akta Perihal Dagangan, harga asal adalah bukti jualan semasa enam bulan lepas. Manakala harga baru pula khas dikeluarkan semasa musim perayaan," katanya selepas melawat ke sebuah pasar raya di sini, Khamis.

Beliau berkata sepanjang musim perayaan Aidilfitri ini, kementerian mengenalpasti 118 kes daripada 88 aduan mengenai penipuan jualan murah membabitkan rampasan barangan bernilai hampir RM250,000.

"Saya banyak terima aduan melalui twitter, facebook, chat online dan portal kementerian.

"Antara aduan ialah kurang yakin dengan jualan murah itu benar-benar murah. Ada yang mendakwa harga itu sengaja dinaikkan kemudian dipotong untuk jualan murah dan sebagainya," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.