Bekalan Wang Kertas Baru Mencukupi - Bank Negara - Semasa | mStar

Bekalan Wang Kertas Baru Mencukupi - Bank Negara

PETALING JAYA: Bekalan wang kertas baru untuk memenuhi permintaan semasa musim perayaan bagi tujuan pembayaran dan transaksi perniagaan adalah mencukupi.

Perkara itu dimaklumkan oleh Bank Negara Malaysia dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Jumaat.

"Bank Negara Malaysia ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa bekalan wang kertas baru adalah mencukupi untuk memenuhi permintaan semasa musim perayaan," menurut kenyataan itu.

Justeru, semua bank perdagangan dikehendaki memastikan cawangan masing-masing mempunyai bekalan wang kertas mencukupi untuk memenuhi permintaan orang ramai.

Menurut kenyataan itu, orang ramai yang mempunyai sebarang kesukaran untuk mendapatkan wang kertas baru boleh menghubungi talian 03-26907613, 03-29698804 sambungan 7402/8658 atau emel ke ncs@bnm.gov.my.

Wang kertas siri baru yang terdiri daripada denominasi RM100, RM20, RM10, RM5 dan RM1 memasuki edarannya pada 16 Julai lalu menerusi bank-bank, pasar raya dan kedai runcit.

Wang kertas itu turut dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan termasuk imej tanda bayang, tingkap pandang telus, potret tera air dengan piksel dan angka, benang keselamatan dengan warna berubah-ubah, benang kanta mikro, tanda pandang telus dan petak kilat berwarna.

Ia turut diberi sentuhan warna terang dan bermotifkan ciri-ciri mencorak budaya dan warisan serta keindahan alam semula jadi negara.

Baru-baru ini, orang ramai meminta Bank Negara menambah edaran wang kertas siri baru itu terutama wang kertas RM20 di pasaran agar ia dapat digunakan secara lebih menyeluruh pada musim perayaan.

Malah, rata-rata mereka mahu menjadikan wang kertas baru tersebut sebagai duit raya agar sambutan Aidilfitri nanti lebih ceria dan meriah.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain