Akta Hakmilik Strata Bakal Dipinda Pastikan Taraf Pemilikan Segera Pembeli - Semasa | mStar

Akta Hakmilik Strata Bakal Dipinda Pastikan Taraf Pemilikan Segera Pembeli

PUTRAJAYA: Kerajaan akan membentangkan jadual pindaan Akta Hakmilik Strata, bertujuan mengurangkan masa menunggu untuk pembeli rumah berpindah ke rumah baru mereka.

Majlis Tanah Negara (MTN) telah meluluskan cadangan untuk membentangkan Rang Undang-undang Hakmilik Strata (Pindaan) 2012 dalam mesyuarat Parlimen akan datang, yang juga akan memperlihatkan hakmilik strata dan pemilikan serentak.

Ini bermakna pembeli rumah berstrata boleh berpindah selepas menerima pemilikan kosong daripada pemaju dan pada masa pemilikan strata yang sama didaftarkan dengan pejabat tanah untuk tujuan pemindahan hakmilik kepada pembeli.

Dalam satu kenyataan, MTN berkata melalui mekanisme baru ini, masa yang diperlukan untuk memproses dan mengeluarkan status hakmilik strata kepada pemilik rumah individu akan dikurangkan daripada 170 hari bekerja kepada kurang daripada 100 hari.

"Cadangan pindaan Akta akan, antara lain bertujuan untuk memastikan hak-hak pembeli perumahan berstrata, terutama hakmilik strata yang menjamin hak milik (keempunyaan) hak untuk individu," menurut satu kenyataan majlis selepas mesyuarat yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di sini.

Majlis itu berkata pindaan-pindaan yang dibuat akan memastikan pemaju menjalankan tanggungjawab mereka dalam memohon hak milik strata dan memindahkan hak pemilikan kepada pembeli.

Sementara itu, majlis mendedahkan semua negeri di Semenanjung Malaysia kecuali Selangor mencapai kadar kejayaan 100 peratus dalam menyelesaikan permohonan tertunggak dan kes tanah sehingga 31 Disember tahun lepas, dengan 164 kes tertunggak di Selangor daripada jumlah 1,965,867 kes.

Walau bagaimanapun, ini adalah hanya sebahagian kecil daripada keseluruhan 7,001,735 kes yang ditutup secara di seluruh Semenanjung Malaysia.

Tujuh negeri juga berjaya mencapai rekod 100 peratus dalam mengendalikan pendaftaran memindahkan pemilikan tanah dalam satu hari sehingga Jun tahun ini, dengan jumlah 12,970 permohonan di seluruh negeri Perak, Pahang, Perlis, Terengganu, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Melaka.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain