Panel Penasihat Bebas Mahu Berjumpa Majlis Peguam Dan Ambiga - Semasa | mStar

Panel Penasihat Bebas Mahu Berjumpa Majlis Peguam Dan Ambiga

Pengerusi Panel Penasihat Bebas, Tun Mohammed Haniff Omar bersama ahli panel Penasihat Bebas, Tan Sri Nik Hashim Nik Ab Rahman (kiri) selepas mempengerusikan mesyuarat Panel Penasihat Bebas Berhubungan Dengan Perhimpunan di Dataran Merdeka Pada 28 April 2012.-fotoBERNAMA
Pengerusi Panel Penasihat Bebas, Tun Mohammed Haniff Omar bersama ahli panel Penasihat Bebas, Tan Sri Nik Hashim Nik Ab Rahman (kiri) selepas mempengerusikan mesyuarat Panel Penasihat Bebas Berhubungan Dengan Perhimpunan di Dataran Merdeka Pada 28 April 2012.-fotoBERNAMA

PUTRAJAYA: Panel Penasihat Bebas mengenai kejadian rusuhan berikutan perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lepas pada Selasa menghantar surat kepada Majlis Peguam dan Pengerusi Bersih Datuk S Ambiga untuk mengadakan perjumpaan bagi membincangkan apa yang berlaku pada hari tersebut.

Pengerusi panel Tun Hanif Omar berkata langkah itu antara usaha panel bagi mendapatkan gambaran sebenar kejadian pada hari itu, malah kedua-dua pihak boleh memilih tempat dan waktu mengadakan perjumpaan mengikut keselesaan mereka.

"Harapan saya kedua-dua pihak dapat menerima cadangan supaya panel ini dapat bersemuka dengan mereka memandangkan mereka adalah peserta utama dalam apa yang telah berlaku.

"Rasanya kalau tak dapat mendengar daripada mereka sendiri tak begitu sempurnalah laporan yang akan kami buat kemudian hari," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat ke-10 panel itu di sini, Selasa.

Hanif berkata tujuan perjumpaan itu juga bagi membolehkan panel itu memberi cadangan bagi memperbaiki prosedur pengendalian perhimpunan pada masa akan datang, serta mendengar daripada pihak terbabit sebarang masalah dan keperluan bagi mengadakan perhimpunan.

Dalam pada itu, Hanif berkata setakat ini panel tersebut telah mendengar keterangan daripada kira-kira 50 saksi kejadian, termasuk empat pada hari ini iaitu seorang anggota polis, dua jurugambar media dan seorang penuntut universiti kursus fotografi.

"Kami semakin memahami senario pada hari itu," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain