Negeri Pakatan Rakyat Guna Tiga Tema Hari Kebangsaan Berbeza - Semasa | mStar

Negeri Pakatan Rakyat Guna Tiga Tema Hari Kebangsaan Berbeza

PETALING JAYA: Pakatan Rakyat yang menguasai beberapa negeri menggelakkan daripada penggunaan tema sambutan Hari Kebangsaan iaitu ‘Janji Ditepati’ yang kini masing-masing menggunakan tema pilihan mereka.

Terdapat tiga tema di kalangan empat negeri iaitu Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor, dan majlis setiausaha Pakatan telah membenarkan setiap daripadanya untuk digunakan sebagai tema, logo dan lagu.

Tema sambutan Hari Kebangsaan bagi Kelantan ialah ‘Menerajui Perubahan’, Kedah memilih ‘Terus Berbakti’ manakala Pulau Pinang dan Selangor berkongsi tema yang sama iaitu ‘Sebangsa, Senegara, Sejiwa’.

Bercakap mewakili Pakatan, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, Kedah dan Kelantan diberi persetujuan untuk menggunakan tema masing-masing sebelum para pemimpin Pakatan tampil dengan tema yang bersesuaian dengan gabungan parti pembangkang itu.

“Kami menghormati keputusan yang dibuat oleh Kedah dan Kelantan,” katanya selepas mesyuarat majlis setiausaha di sini, Selasa.

Mustafa berkata, ia menunjukkan semangat demokrasi yang masih hidup dalam Pakatan Rakyat kerana negeri-negeri diberikan kebebasan untuk memilih tema mereka sendiri.

Logo bagi Pakatan akan diumumkan pada Khamis manakala Kedah dan Kelantan bebas untuk membuat keputusan mengenai logo mereka sendiri dengan tema yang dipilih, sambil menambah bahawa Pakatan dalam proses pemilihan lagu Merdeka.

“Kami mempunyai dua atau tiga lagu untuk dipilih. Kami belum putuskan lagi,” katanya.

Mustafa berkata, negeri-negeri Pakatan Rakyat memilih alternatif itu berikutan tema, logo dan lagu yang dipilih oleh Barisan Nasional (BN) yang diterajui oleh Kerajaan Persekutuan adalah bukan untuk semua.

“Lagu dan tema Merdeka seharusnya mencerminkan semangat patriotik,” katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain