Mubarak Cadang Serah Memorandum Penstrukturan Kadar Pencen Kepada Kerajaan - Semasa | mStar

Mubarak Cadang Serah Memorandum Penstrukturan Kadar Pencen Kepada Kerajaan

KUALA LUMPUR: Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) bercadang menghantar memorandum berhubung status pemberian dan penstrukturan semula pencen ahli-ahlinya kepada kerajaan tidak lama lagi.

Presiden Mubarak Selangor Tan Sri Abu Hassan Omar berkata memorandum tersebut mengandungi tiga tuntutan berhubung kadar dan struktur pencen yang wajar diterima oleh kesemua 702 ahli Mubarak di seluruh negara.

"Tuntutan Mubarak meliputi struktur pencen, penyelarasan kadar pencen dengan kakitangan kerajaan dan kebajikan bekas-bekas wakil rakyat," katanya kepada Bernama selepas mesyuarat kali ke-2 Jawatankuasa Penambahbaikan Faedah Persaraan Mubarak, di sini, Rabu.

Menjawab berhubung kewajaran penstrukturan semula kadar pencen beliau berkata ia disebabkan Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980 yang dilihat tidak lagi relevan untuk digunapakai pada masa ini.

"Mengikut akta 237, 1980, wakil rakyat hanya layak menerima kadar pencen penuh sekiranya berkhidmat selama 72 bulan yakni enam tahun...Tetapi realitinya terdapat ramai bekas wakil rakyat dan juga exco yang hanya berkhidmat tidak sampai satu penggal atau lima tahun saja," katanya. Abu Hassan memaklumkan bahawa perbincangan dengan kesemua cawangan Mubarak di seluruh negara mengenai penambahbaikan pencen itu akan dilakukan dalam masa terdekat.

Selepas itu perbincangan lanjut bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz bagi fasa terakhir sebelum memorandum itu dikemukakan kepada kerajaan. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

Artikel Lain