Kerajaan Pulau Pinang Beri Insentif RM100,000 Kepada Chong Wei - Semasa | mStar

Kerajaan Pulau Pinang Beri Insentif RM100,000 Kepada Chong Wei

PETALING JAYA: Kerajaan negeri Pulau Pinang memberi insentif sebanyak RM100,000 kepada jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei di atas kejayaannya menjadi rakyat Malaysia pertama memenangi dua pingat perak di Olimpik.

Ketua Menterinya, Lim Guan Eng berkata, insentif tersebut turut diberikan bagi menghargai usaha gigih Chong Wei pada temasya empat tahun sekali itu dan sebagai galakan kepadanya untuk meraih pingat emas pada Sukan Olimpik 2016.

Katanya, insentif itu akan diberikan menerusi program ganjaran Perbadanan Bekalan Air Holdings Bhd (PBA) untuk olahragawan Pulau Pinang yang bertaraf dunia.

"Walaupun kecundang kepada Lin Dan dalam perlawanan akhir, beliau telah berusaha dengan gigih dan menimbulkan rasa bangga setiap rakyat Malaysia.

"Negeri Pulau Pinang berasa bangga dengan kejayaan juara badminton dari Bukit Mertajam ini," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Pemain No.2 dunia itu tewas kepada musuh ketatnya dari China, Lin Dan dengan pungutan mata 21-15,10-21 dan 19-21 dalam masa 79 minit.

Dengan kekalahan itu, beliau memperoleh pingat perak kedua selepas kecundang kepada pemain sama dalam aksi akhir di temasya Beijing empat tahun lalu.

Terdahulu, Chong Wei mara ke final selepas menundukkan pemain muda China, Chen Long 21-19, 21-11 pada aksi separuh akhir.

Sementara itu, Guan Eng berkata, meskipun tewas, semangat perjuangan dan keupayaan pemain berusia 30 tahun itu memberi inspirasi dan menyatukan rakyat Malaysia sebagai satu bangsa, satu semangat dan satu jiwa.

"Kerajaan Pulau Pinang akan memberi sokongan penuh kepada beliau untuk meraih pingat emas pada Sukan Olimpik 2016 dan membantu mempersiapkan pengganti yang layak," katanya.

Artikel Sebelum

Kepulangan Chong Wei Disambut Meriah

Artikel Berkaitan