Hati-Hati Dengan Ajaran Sesat Yang Cuba Dikembangkan Secara Senyap - Sultan Selangor - Semasa | mStar

Hati-Hati Dengan Ajaran Sesat Yang Cuba Dikembangkan Secara Senyap - Sultan Selangor

BANTING: Umat Islam diingatkan supaya berhati-hati dengan ajaran sesat yang cuba disebarkan secara senyap dan terancang, terutama di Selangor, titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Baginda bertitah umat Islam di negeri itu perlu berhari-hati, dan jangan cepat terpengaruh dengan ajakan atau seruan pihak tertentu yang pada mulanya kelihatan begitu baik dan ikhlas untuk membantu, tetapi hakikatnya ada agenda tersembunyi.

"Mereka ini akan sentiasa cuba mempengaruhi umat Islam dari setiap sudut agar terpesong dan taksub serta mempercayai ajaran atau ideologi yang mereka bawa yang akhirnya boleh menyesatkan umat Islam," titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada perasmian Masjid Al-Islah Kampung Sawah, yang dibina dengan kos RM4.65 juta dan boleh memuatkan 1,500 jemaah, di sini Selasa.

Sultan Sharafuddin bertitah Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) perlu memantau ajaran sesat ini, dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap mereka yang terbabit dalam penyebarannya.

Baginda turut menasihati umat Islam supaya sentiasa berpegang kepada ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah yang merupakan ajaran yang sederhana dan tidak terlalu ekstrim yang diamalkan oleh majoriti umat Islam di negara ini.

Sultan Selangor turut menyarankan para pegawai dan anggota jawatankuasa masjid ini sentiasa menjalankan tugas dan tanggungjawab dengan sebaik mungkin, serta melaksanakannya dengan ikhlas.

Selain itu, baginda menyarankan kariah masjid supaya menerima dan menghormati lantikan anggota jawatankuasa masjid yang telah dibuat mengikut prosedur yang ditetapkan.

"Ini adalah penting bagi mengeratkan hubungan sesama ummah, dan beta tidak berkenan jika ada di kalangan masyarakat, terutamanya orang Melayu yang berpuak-puak dan bersikap pilih kasih terutamanya ketika berada di dalam masjid," titah baginda. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain