Tiga Perompak Cuba Pecah Masuk Rumah Mati Ditembak - Semasa | mStar

Tiga Perompak Cuba Pecah Masuk Rumah Mati Ditembak

GEORGE TOWN: Tiga lelaki dipercayai anggota kumpulan 'Lima' yang aktif merompak di beberapa daerah di negeri ini, maut ditembak polis ketika cuba memecah masuk sebuah rumah di Taman Jesselton, Pulau Tikus, awal pagi Ahad.

Ketua Polis Negeri, Datuk Abd Rahim Hanafi berkata, polis terpaksa melepaskan tembakan apabila tiga suspek yang bersenjatakan parang bertindak agresif, cuba menyerang anggota pasukan keselamatan.

"Pada kejadian 3.30 pagi tadi itu, kita menerima laporan orang awam yang mengatakan tiga lelaki terbabit sedang dalam percubaan memecah masuk sebuah rumah di situ.

"Polis yang tiba di lokasi mengarahkan suspek menyerah diri namun mereka bertindak agresif menyebabkan polis terpaksa melepaskan tembakan ke arah mereka," katanya kepada pemberita, di sini.

Menurut beliau, tiga suspek berusia lingkungan 30-an itu maut di tempat kejadian.

Abd Rahim berkata, kumpulan 'Lima' yang dianggotai warga asing itu aktif memecah masuk dan merompak kawasan perumahan sekitar Tanjung Tokong, Jelutong dan Pulau Tikus.

"Kumpulan ini bergerak dengan berjalan kaki serta hanya menggunakan pemutar skru dan pemotong besi untuk menjalankan kegiatan mereka," katanya.

Mereka dipercayai terbabit dalam sekurang-kurangnya 18 kes sejak Januari lepas, membabitkan kerugian lebih RM500,000, katanya.

Beliau juga berkata, polis kini berjaya mengesan saki-baki anggota kumpulan itu dan meminta orang ramai yang mempunyai maklumat agar membantu pihak berkuasa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Sukan Olimpik: Lee Chong Wei Tewas

Artikel Berkaitan

Artikel Lain