Perbezaan Ideologi Politik Perlu Diketepikan Demi Laksanakan Kebajikan - Norainee - Semasa | mStar

Perbezaan Ideologi Politik Perlu Diketepikan Demi Laksanakan Kebajikan - Norainee

KUALA LUMPUR: Sebarang percanggahan ideologi politik serta perbezaan kepercayaan dan budaya perlu diketepikan dalam melakukan kerja-kerja kebajikan, kata isteri Timbalan Perdana Menteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Dengan mengambil contoh Umno, beliau berkata walaupun ia merupakan sebuah pertubuhan politik, namun usaha ke arah membantu mereka yang kurang bernasib baik sentiasa diberi keutamaan.

"Ia selaras dengan aspirasi kerajaan yang sentiasa memberi tumpuan terhadap kepentingan rakyat tanpa mengira perbezaan kaum, agama dan budaya," katanya ketika berucap pada majlis penyampaian sumbangan bantuan Hari Raya Aidilfitri 2012 Umno Bahagian Cheras di sini, Sabtu.

Pada majlis itu, Noorainee menyampaikan sumbangan berbentuk wang tunai RM200, kain, beras serta barangan keperluan harian kepada 500 penerima terdiri daripada fakir miskin, anak yatim, ibu tunggal, warga emas dan orang kurang upaya dalam Parlimen Cheras.

Turut hadir Ketua Umno Bahagian Cheras Datuk Wira Syed Ali Alhabshee, yang juga Pengerusi Yayasan Pendidikan Cheras (YPC). Sementara itu, Syed Ali berkata tahun ini pihaknya menyasarkan 2,000 penerima yang layak dalam Parlimen Cheras akan mendapat bantuan Hari Raya Aidilfitri.

Beliau berkata peningkatan jumlah penerima berbanding 1,000 orang pada tahun lalu disebabkan pertambahan jumlah sumbangan yang diterima oleh Umno bahagian Cheras dan YPC.

Katanya pada tahun ini Umno bahagian Cheras dan YPC mendapat sumbangan RM400,000 daripada orang perseorangan, pihak korporat serta jabatan dan agensi kerajaan untuk disalurkan kepada golongan yang memerlukan.

Seorang penerima Ieyah Lembek, 78, ketika ditemui melahirkan rasa syukur dan terima kasih terhadap bantuan yang diberikan.

Warga emas yang juga ibu tunggal kepada 10 orang anak itu berkata bantuan yang diberikan sedikit sebanyak dapat meringankan beban menyambut 1 Syawal. Vijaya M.Arokian, 43, juga mengucapkan terima kasih kepada Umno Cheras kerana walaupun bantuan diadakan sempena Hari Raya Aidil Fitri, namun kaum lain tidak diabaikan. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain