UTC Akan Diperluas Ke Negeri Lain - KSN - Semasa | mStar

UTC Akan Diperluas Ke Negeri Lain - KSN

MELAKA: Pusat Transformasi Bandar (UTC) yang menempatkan jabatan kerajaan dan swasta di bawah satu bumbung yang dilancarkan di sini pada Jun lepas, akan diperluas ke negeri lain.

Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa berkata langkah itu berikutan kejayaan UTC di sini dari segi penyampaian perkhidmatan kepada rakyat.

"Objektif UTC sebagai usaha 'merakyatkan perkhidmatan awam' agensi-agensi kerajaan meliputi agensi barisan depan di bawah program strategi lautan biru kebangsaan telah menampakan kejayaan di Melaka dan akan dimulakan di negeri-negeri lain," katanya kepada pemberita, di sini, Sabtu.

Ali berada di sini dalam program turun padang bersama agensi di Melaka. Terdahulu beliau melakukan kunjungan hormat ke atas Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalild Yaakob di Istana Melaka selain bertemu Ketua Menteri Datuk seri Mohd Ali Rustam.

Ali turut meninjau UTC yang terletak di Jalan Hang Tuah di sini. UTC itu dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 23 Jun lepas dan menempatkan 73 agensi kerajaan serta swasta termasuk badan bukan kerajaan.

Beliau yang berpuas hati dengan perkhidmatan di UTC turut mengucapkan tahniah kepada penjawat awam yang bertugas di situ kerana sedia berkhidmat dari 8.30 pagi hingga 10 malam setiap hari.

Dalam perkembangan lain, Ali meminta guru yang berusia di bawah 40 tahun dan dikategorikan sebagai belia agar menyertai program '1Malaysia For Youth' (iM4U) yang dilancarkan oleh Perdana Menteri baru-baru ini.

"Kita galakkan usaha-usaha sukarelawan di kalangan guru-guru kategori belia ini demi untuk masyarakat dan sekolah amnya," katanya.

Ali turut mengumumkan peruntukan RM200,000 untuk pembinaan satu dataran berbumbung di Sekolah Menengah Kebangsaan Malim menerusi peruntukan Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) di bawah Jabatan Perdana Menteri. "Kita juga akan mempertimbangkan bantuan sebanyak RM250,000 untuk kemudahan infrastruktur sekolah ini termasuk untuk pembinaan surau," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.