Penubuhan Jawatankuasa Khas Petroleum Bukti Ketelusan Kerajaan - Nor Mohamed - Semasa | mStar

Penubuhan Jawatankuasa Khas Petroleum Bukti Ketelusan Kerajaan - Nor Mohamed

BUTTERWORTH: Penubuhan Jawatankuasa Khas bagi mengkaji isu bayaran tunai daripada hasil petroleum memperlihatkan ketelusan kerajaan persekutuan dalam pengagihan hasil secara adil untuk kesejahteraan rakyat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata dengan penubuhan jawatankusa khas itu, isu berhubung bayaran tunai daripada hasil petroleum dapat dikaji dari semua aspek dan dilihat secara objektif.

"Ini menunjukkan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan kerajaan persekutuan tidak ada yang hendak disembunyikan, ia harus dibincang secara rasional.

"Penubuhan jawatankuasa khas ini juga satu langkah yang positif untuk mencari penyelesaian," katanya kepada pemberita di sini, Sabtu.

Perdana Menteri hari ini mengumumkan penubuhan sebuah Jawatankuasa Khas yang akan mengkaji secara adil dan telus berhubung isu bayaran tunai daripada hasil petroleum kepada negeri di Pantai Timur

Jawatankuasa Khas itu akan dipengerusikan oleh bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad dan dianggotai pakar undang-undang dari dalam dan luar negara, wakil dari kerajaan negeri Pahang, Kelantan dan Terengganu yang diperkenan Sultan negeri berkenaan.

Jawatankuasa Khas itu akan membuat kajian berhubung mengenal pasti negeri yang layak menerima bayaran tunai daripada hasil petroleum di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

Sementara itu, Nor Mohamed, yang juga Anggota Parlimen Tasek Gelugor, menyampaikan sumbangan Hari Raya kepada 100 orang tua dan keluarga yang kurang berkemampuan sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba.

SME Bank sebagai penyumbang bagi program itu memperuntukkan RM15,000. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain