Lajim Diminta Beri Sebab Mengapa Tidak Boleh Dipecat Daripada Umno - Semasa | mStar

Lajim Diminta Beri Sebab Mengapa Tidak Boleh Dipecat Daripada Umno

PETALING JAYA: Umno telah menghantar surat kepada Datuk Seri Lajim Ukin meminta beliau menyatakan sebab mengapa beliau tidak boleh dipecat daripada Umno.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata surat tersebut perlu dijawab oleh Lajim dalam tempoh 14 hari bagi dipertimbangkan untuk tindakan seterusnya sebagaimana tertakluk dalam Perlembagaan parti.

"Perlembagaan Umno Fasal 20.8 menetapkan bahawa semua ahlinya hendaklah cintakan parti serta patuh kepada Perlembagaan dan Tataetika Ahli selain sentiasa memelihara nama baik dan maruah parti," katanya menerusi satu kenyataan yang dihantar di sini, Isnin.

Katanya, Umno memandang serius apa yang dilakukan Lajim khususnya tindakan mengisytihar gerakan Pakatan Perubahan Sabah (PPS) selain hubungan akrab dengan pembangkang yang seolah-olah mempersenda kepimpinan dalam Umno.

Beliau menjelaskan apa yang berlaku adalah isu dalaman bersifat peribadi membabitkan Lajim dan individu-individu tertentu dalam kancah politik negeri.

"Ia tak wajar dikaitkan dengan parti yang telah berjasa kepada negara dan rakyat keseluruhannya," katanya.

Pada sabtu, Lajim mengumumkan peletakan jawatan beliau dalam anggota majlis tertinggi Umno dan sebagai ketua bahagian Beaufort parti itu Sabtu lalu.

Bagaimanapun, kedudukan Lajim sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan diputuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel