Tiga Lagi Kumpulan 101 Pelajar Malaysia Di Syria Akan Dibawa Pulang Khamis - Semasa | mStar

Tiga Lagi Kumpulan 101 Pelajar Malaysia Di Syria Akan Dibawa Pulang Khamis

SEPANG: Kesemua 101 pelajar Malaysia di Syria akan dibawa pulang ke tanah air menerusi tiga kumpulan pada Khamis.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Richard Riot Anak Jaem berkata, mereka akan dibawa pulang menggunakan pesawat komersial yang akan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

"Terdapat tiga penerbangan esok (Khamis), satu dari Damsyik yang dijangka tiba pada pukul 2.55 petang dan dua penerbangan dari Beirut dijangka tiba pada pukul 2.10 petang dan 8.40 malam.

"Menjelang malam Khamis, kesemua akan dibawa pulang ke Malaysia dengan selamat," katanya kepada para pemberita ketika ditemui di Balai Ketibaan KLIA di sini, Rabu.

Richard berkata, sementara itu terdapat lapan pelajar yang enggan pulang ke tanah air.

"Kita sudah cuba memujuk mereka untuk pulang tetapi mereka masih enggan atas sebab peribadi. Kita tidak boleh paksa jika mereka tidak mahu.

"Apapun, difahamkan bahawa mereka bukan berada di tempat kritikal tetapi mereka berpindah ke tempat lain. Yang penting adalah keselamatan mereka," katanya.

Beliau menambah, proses pemindahan dan penghantaran pulang kesemua pelajar Malaysia adalah menerusi kerjasama Kementerian Luar, Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kedutaan Besar Malaysia di Syria.

"Keutamaan kami adalah memastikan kesemuanya selamat dan dibawa pulang ke Malaysia. Mereka akan berada di tanah air sehingga keadaan di Syria kembali pulih," kata Richard.

Kumpulan pertama pelajar Malaysia di Syria seramai tujuh orang tiba di tanah air pada pukul 4.11 petang Rabu, lewat lebih sejam daripada yang dijadualkan.

Ketibaan mereka di KLIA menerusi penerbangan Emirates EK346.

Tujuh pelajar terbabit ialah Abdul Halim Mohammad Ghazali, 21; Mohd Luqman Saidin, 23; Muhammad Afifuddin Md Tahir, 23; Muhammad Hasan Hilmi Hassan Shukri, 21; Muhammad Othman Zawawi, 23; Muhammad Rusydi Ilhami Ahmad Fahmi, 22; dan Syed Abdul Rahman Syed Ramli, 24.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?