Selangor Tidak Boleh Ambil Alih Operasi Syabas - Muhyiddin - Semasa | mStar

Selangor Tidak Boleh Ambil Alih Operasi Syabas - Muhyiddin

PUTRAJAYA: Kerajaan negeri Selangor tidak boleh meneruskan rancangannya untuk mengambil alih operasi syarikat konsesi air Syabas kerana isu-isu substantif dan prosedur, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin yang mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa kabinet pertama mengenai masalah air di Selangor berkata, mereka dinasihatkan bahawa rancangan kerajaan negeri tidak boleh dipertimbangkan kerana tidak memenuhi beberapa terma yang digariskan dalam perjanjian konsesi.

Timbalan Perdana Menteri turut berkata, Kerajaan Persekutuan akan meneruskan dan mengeluarkan tender bagi pembinaan loji rawatan air Langat 2 menjelang bulan depan.

Beliau berkata, jawatankuasa itu telah mengarahkan Peguam Negara untuk mengkaji peruntukan undang-undang bagi mempercepatkan projek bernilai RM8.65 bilion itu diteruskan sekiranya mereka gagal untuk mendapatkan kebenaran daripada kerajaan negeri untuk memulakan pembinaan.

“Keadaan (bekalan air) kini kritikal. Jawatankuasa ini berpendapat bahawa kita mesti meneruskan Langat 2,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat jawatankuasa itu di sini.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.