KBS Peruntuk RM1.265 Juta Untuk Program Rakan Muda Ramadan - Semasa | mStar

KBS Peruntuk RM1.265 Juta Untuk Program Rakan Muda Ramadan

KEMAMAN: Kementerian Belia dan Sukan (KBS) memperuntukkan RM1.265 juta kepada 600 buah masjid dan surau di seluruh negara bagi melaksanakan program Rakan Muda Ramadan tahun ini.

Menterinya, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, pihaknya menyasar penyertaan seramai 24,200 remaja di dalam program tersebut seperti solat tarawih dan witir secara berjemaah, bertadarus al-Quran serta aktiviti lain.

"Kesemua remaja ini diharap dapat meneruskan budaya berteraskan al-Quran di dalam apa juga aktiviti yang bakal dilakukan supaya menjadi benteng kepada mereka daripada terjebak ke kancah gejala sosial.

"Rakan Muda Ramadan juga tidaklah harus tertumpu kepada program berbentuk ibadah agama sahaja di masjid, sebaliknya perlu turut serta dalam aktiviti berbentuk sukarela seperti bergotong-royong membersihkan masjid dan membantu ahli jawatankuasa masjid menyiapkan juadah untuk berbuka puasa," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis perasmian Majlis Ihya' Rakan Muda Ramadan peringkat kebangsaan 2012 di Masjid Geliga di sini malam Ahad.

Pada majlis itu, Ahmad Shabery turut menyerahkan cek sumbangan kepada semua Pengarah Jabatan Belia dan Sukan (JBS) negeri untuk melaksanakan program itu di negeri masing-masing.

Program Rakan Muda Ramadan bermula sejak 1994 di surau atau masjid terpilih di setiap daerah.

Terdahulu beliau menyampaikan bantuan cermin mata kepada 120 penerima di dalam kawasan parlimen Kemaman serta mengagihkan bubur lambuk. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser