Selangor Ada Kuasa Ketepi Keputusan Syabas - MB - Semasa | mStar

Selangor Ada Kuasa Ketepi Keputusan Syabas - MB

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri mempunyai kuasa untuk mengenepikan sebarang keputusan yang dibuat oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) berhubung kelulusan permohonan pembangunan baru di negeri itu.

Beliau berkata berdasarkan perjanjian konsesi penswastaan air, Pengarah Kawal Selia Air Selangor Datuk Nordin Sulaiman yang juga Pengarah Unit Perancang Ekonomi (EPU) negeri mempunyai kuasa untuk berbuat demikian.

Abdul Khalid berkata kira-kira 60 pengusaha industri terjejas berikutan permohonan kelulusan pembangunan mereka ditolak oleh Syabas.

"Kebiasannya, bagi mendapatkan kelulusan untuk pembangunan, setiap jabatan akan menjawab 'ya' atau 'tidak' atau 'boleh dipertimbang' tetapi bagi Syabas mereka memutuskan untuk menjawab 'tidak dicadangkan'.

"Bagaimanapun, kerajaan negeri mempunyai Kawal Selia Air untuk meneliti perkara ini dan Syabas bukanlah pihak yang mempunyai kuasa untuk memberi keputusan akhir berhubung pemberian kelulusan," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Vibrant Selangor 2012: Seminar & Showcase anjuran Selangor State Investment Centre (SSIC) di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) di sini, Selasa.

Abdul Khalid mengakui dalam perjanjian konsesi itu, kerajaan negeri telah mewakilkan Syabas untuk membuat keputusan tetapi jika syarikat itu tidak mampu menjalankan tanggungjawabnya, kuasa itu akan diambil alih oleh Pengarah Kawal Selia Air negeri.

Mengenai perancangan kerajaan negeri untuk mengambil alih pengurusan Syabas, beliau berkata keputusan itu dibuat selepas pihaknya membuat penilaian selama enam bulan mengenai kemungkinan masalah yang timbul akibat tindakan syarikat itu.

Abdul Khalid berkata beliau telah menulis surat kepada Syabas dan Kerajaan Persekutuan semalam berhubung cadangan pengambilalihan itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain