Pindah Kuin Ke Kampus Kuala Ketil Jadi Keutamaan - Azizan - Semasa | mStar

Pindah Kuin Ke Kampus Kuala Ketil Jadi Keutamaan - Azizan

ALOR SETAR: Pemindahan Kolej Universiti Insaniah (Kuin) ke kampus baru di Kuala Ketil, Baling yang dijangka pada hujung tahun ini menjadi keutamaan kerajaan negeri buat masa ini kerana ia memerlukan perbelanjaan besar dan perancangan rapi.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata justeru ada beberapa perkara yang perlu ditangguhkan misalnya pelarasan gaji kakitangan kolej itu sepertimana yang dinikmati kakitangan awam.

Beliau berkata sebagai sebuah institusi pengajian tinggi swasta, Kuin sebenarnya tidak tertakluk kepada mana-mana peruntukan yang mewajibkan institusi itu mengikut arahan yang terkandung dalam pekeliling dikeluarkan kerajaan persekutuan.

"Kuin adalah institusi swasta yang ditubuhkan kerajaan negeri dan hanya mendapat bantuan subsidi sebanyak RM12 juta setahun, selain itu pendapatan Kuin bergantung kepada yuran pelajar," kata beliau kepada soalan tambahan Dr Leong Yong Kong (BN-Gurun) pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini, Isnin.

Katanya, adalah menjadi perkara biasa apabila gaji kakitangan terpaksa ditangguhkan apabila yuran pelajar belum dijelaskan sepenuhnya kerana menunggu wang daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Dr Leong mengajukan soalan mengapa Kuin masih menghadapi masalah kewangan sehingga menyebabkan bayaran gaji kakitangan lambat dibuat, walaupun Menteri Besar memaklumkan bahawa pendapatan kerajaan negeri bertambah hasil penemuan sumber baru seperti bijih besi.

Terdahulu, Azizan memaklumkan bahawa pendapatan negeri dijangka bertambah hasil penemuan bijih besi antaranya di daerah Kuala Muda, Kubang Pasu, Yan dan Baling.

Beliau berkata pada masa ini empat lombong besi sedang beroperasi di daerah Kuala Muda, manakala di Baling kebanyakan kawasan penemuan galian itu adalah di atas tanah milik persendirian. Aktiviti perlombongan itu bermula sejak tahun lalu.

"Sehingga Jun 2012 perlombongan bijih besi di Gurun yang dikendalikan Permodalan Kedah Berhad (PKB) telah mengeluarkan 222,000 tan metrik bijih besi," katanya.

Menurutnya daripada jumlah itu sebahagiannya telah dieksport ke China, manakala selebihnya masih belum dipasarkan kerana menunggu harga bahan galian itu naik.

"Bila harga naik baru kita jual. Kita perlu hati-hati dalam menguruskan pasaran bijih besi ini, kerana kita masih baru dan tidak mahu mengalami kerugian," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

PM Jemput Rakyat Kemuka Input Bajet 2013

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain