Pembayar Cukai Kecewa Terima Bayaran Balik Lebih Sedikit - Semasa | mStar

Pembayar Cukai Kecewa Terima Bayaran Balik Lebih Sedikit

KUALA LUMPUR: Ribuan pembayar cukai sudah menerima bayaran balik cukai terlebih bayar tetapi ada di kalangan mereka tidak berpuas hati kerana menerima bayaran sedikit berbanding yang diharapkan.

Usahawan Shirley Lai berkata, dia terlebih bayar RM1,500 untuk cukai pendapatan 2011 tetapi hanya menerima cek bernilai RM570 berserta surat yang memberitahu dia tidak layak untuk menuntut baki selebihnya.

"Saya masih kurang jelas mengapa saya tidak layak. Surat itu tidak memberikan sebarang sebab dan saya inginkan penjelasan," kata Lai, 41.

Muthu Ghani, 35, turut mengalami nasib serupa apabila menerima bayaran balik tidak seperti yang diharapkannya.

"Terdapat perbezaan ketara dengan apa yang saya kira berbanding jumlah diterima," katanya.

Kedua-duanya menfailkan taksiran cukai pendapatan mereka menerusi sistem e-Filing, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Sistem itu diperkenalkan pada 2004 dan bayaran balik cukai terlebih bayar untuk penghantaran borang secara dalam talian mengambil masa selama 30 hari berbanding 90 hari bagi yang mengembalikan borang secara manual.

Beberapa pembayar cukai turut mempertikaikan mengapa mereka menerima cek dan bayaran balik itu tidak dimasukkan terus ke akaun bank mereka.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Donald Lim berkata, para pembayar cukai boleh mengemukakan rayuan kepada lembaga pengarah untuk tujuan semakan semula.

Presiden Persatuan Peruncit-Rantaian Malaysia (MRCA) Datuk Nelson Kwok berkata, pembayar cukai mempunyai hak untuk mengetahui bagaimana LHDN mendapatkan jumlah akhir.

"LHDN mesti mengemukakan butiran secara telus dan penjelasan juga perlu diberikan," katanya.

Pengarah Komunikasi Korporat LHDN, Nor Azira Mohd Said berkata, pemberian cek adalah normal kepada sesiapa yang membuka akaun pertama kali dengan LHDN menggunakan nombor kad pengenalan lama mereka.

"Namun, apabila menggunakan sistem e-Filing, mereka menggunakan nombor MyKad baru, jadi dua nombor itu tidak sepadan dan kita tidak boleh memasukkan bayaran balik itu terus ke dalam akaun bank.

"Kita kemudiannya mengeluarkan cek daripada menunggu pembayar cukai mengemaskini butiran peribadi mereka dengan kami," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain