Pengerusi, Ahli Suruhanjaya Diraja Pati Akan Diumum - Semasa | mStar

Pengerusi, Ahli Suruhanjaya Diraja Pati Akan Diumum

KUALA LUMPUR: Nama pengerusi dan ahli-ahli yang bakal menganggotai Suruhanjaya Siasatan Diraja berhubung masalah pendatang tanpa izin di Sabah akan diumum tidak lama lagi, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong.

"Pada masa sekarang, kerajaan hanya menunggu masa yang sesuai untuk membuat pengumuman kerana hanya Yang di-Pertuan Agong boleh membuat lantikan itu," katanya ketika menjawab soalan Senator Datuk Paul Kong Sing Chu mengenai perkara itu pada persidangan Dewan Negara pada Khamis.

Awal Jun lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa Kabinet bersetuju menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menangani masalah berkaitan pendatang tanpa izin di Sabah.

Liew berkata anggota surunhajaya itu akan dipilih di kalangan mereka yang berpengalaman luas dan mempunyai kefahaman mendalam berhubung isu pendatang tanpa izin di Sabah.

Terma rujukan Suruhanjaya Siasatan Diraja itu kini berada di peringkat akhir penggubalan untuk memastikan terma yang ditetapkan itu adalah menyeluruh supaya masalah pendatang tanpa izin di Sabah ini dapat diselesaikan secara komprehensif, katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain