BN Selangor Sedia Kerjasama Halang Kenaikan Tarif Air - Semasa | mStar

BN Selangor Sedia Kerjasama Halang Kenaikan Tarif Air

SHAH ALAM: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) memberi jaminan akan bekerjasama dengan kerajaan negeri Selangor bagi memastikan kadar tarif air di negeri itu tidak membebankan rakyat.

Ketua Pembangkang, Datuk Satim Diman berkata, pihaknya sedia memastikan rakyat di negeri itu tidak dibebani dengan kenaikan tarif air jika projek Loji Rawatan Air Langat 2 (LRAL 2) diteruskan.

"Jika ia akan membebankan rakyat, pihak pembangkang sedia bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk hentikan kenaikan tarif air," katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, Rabu.

Ketika mencelah ucapan penggulungan perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan 2012 oleh Dr Xavier Jayakumar, Satim membangkitkan kenyataan bahawa kerajaan negeri menerusi Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) mempunyai saham sebanyak 30 peratus dalam Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Sehubungan itu menurut Satim yang juga Adun Seri Serdang, kerajaan negeri mempunyai suara dalam Syabas untuk memastikan tarif air tidak naik.

"Kerajaan negeri ada kepentingan dalam Syabas menerusi anak syarikatnya. Jadi mengapa tak boleh suarakan kebimbangan ini kepada Syabas agar tarif tidak naik.

"Jika syarikat itu (Syabas) mendapat keuntungan, pemegang saham juga akan dapat keuntungan," katanya.

Bagaimanapun Dr Xavier yang juga Adun Andalas menjelaskan sebagai pemegang saham minoriti, kerajaan negeri tidak berupaya mempengaruhi keputusan yang dibuat oleh pemegang saham terbesar.

Perbahasan terus hangat apabila Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kemudiannya turut menjelaskan bahawa pemegang saham majoriti akan memastikan usul mereka diluluskan semasa mesyuarat agung tahunan syarikat itu sekali gus menafikan bantahan pemegang saham minoriti.

Terdahulu Datuk Mohd Isa Abu Kasim (BN-Batang Kali) mencadangkan 'penyelesaian menang-menang' bagi menangani kemelut isu air di Selangor.

"Mengapa kita tidak luluskan sahaja pembinaan Langat 2, namun halang kenaikan tarif air...itu cadangan saya," katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain