Suri Rumah Dipenjara Sehari, Denda RM1,000 Kerana Mencuri

KUALA LUMPUR: Seorang suri rumah dipenjara sehari dan didenda RM1,000 oleh Mahkamah Majistret di sini pada Selasa selepas mengaku bersalah mencuri pelbagai barangan wangian di sebuah pasar raya, empat hari lepas.

Majistret Azmil Muntapha Abas turut memerintahkan Hasnita Hamdan, 27, menjalani hukuman penjara dua bulan jika gagal membayar denda.

Ibu kepada empat anak itu didakwa mencuri 55 Glade Sensations Refill, empat syampu dan sembilan deodoran yang kesemuanya bernilai RM637.30 milik pasar raya Tesco Extra Sdn Bhd di pasar raya Tesco Extra Taman Midah Cheras, di sini pada 1.52 petang, Sabtu lepas.

Dia didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Aisyah Ahmad manakala tertuduh diwakili peguam Shah Rizal Abdul Manan.

Di mahkamah sama, seorang pekerja kilang mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan menyebabkan kecederaan dan mengugut isterinya pada Jumaat lepas.

Ahmadi Shukri Md Junus, 37, didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan kepada Wan Noor Baizura Abdul Malek, 27, yang bekerja sebagai kerani, dengan memukulnya menggunakan sebatang kayu di PPR Kampung Limau, Jalan Lembah Pantai, Brickfields, di sini pada 6.30 petang, 6 Julai lepas.

Bagi pertuduhan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripadanya, jika sabit kesalahan.

Ahmadi Shukri juga mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan kedua iaitu mengugut Wan Noor Baizura dengan menggunakan sebilah parang sehingga mendatangkan ketakutan kepadanya pada masa dan di tempat sama.

Dia yang tidak diwakili peguam didakwa mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Majistret Azmil Muntapha kemudian membenarkan Ahmadi Shukri diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 30 Ogos untuk sebutan kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Haderiah Siri. - BERNAMA

Artikel Lain

Harga petrol, diesel naik