Hishammuddin Nafi Kadar Jenayah Meningkat - Semasa | mStar

Hishammuddin Nafi Kadar Jenayah Meningkat

KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada Khamis menafikan dakwaan awam bahawa wujud peningkatan kadar jenayah di negara ini.

Beliau berkata rekod polis tidak menunjukkan sebarang peningkatan kadar jenayah seperti didakwa oleh pihak-pihak tertentu.

Kepentingan awam semasa dalam isu jenayah telah membentuk satu persepsi bahawa kadar jenayah semakin meningkat khusus menerusi media sosial, katanya ketika mengulas komen beberapa pihak tertentu bahawa indeks jenayah rendah yang dilaporkan oleh kementerian tidak menggambarkan keadaan kadar jenayah sebenar.

Ini berikutan paparan beberapa klip video dalam media sosial seperti Facebook yang menunjukkan seorang wanita disamun di parkir sebuah pusat membeli-belah.

Hishammuddin berkata demikian selepas menutup mesyuarat dua hari Panel Antarabangsa Kajian Semula Mengurangkan Kadar Jenayah 2012 dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) di sini.

Turut hadir ialah Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dan dua anggota panel tersebut, Pengarah Pengurusan Pasukan Polis Hong Kong, SAC Tang How Kong dan bekas pengarah Kaunter Perintah Pengganas Metropolitan Polis London, United Kingdom, Peter Clarke.

Hishammuddin berkata secara realiti, usaha polis mengurangkan jenayah jalanan adalah amat berkesan dan orang awam kurang melaporkan kes jenayah.

Sementara itu, Clarke mencadangkan supaya kerajaan menjalin lebih banyak kerjasama dengan masyarakat perniagaan bagi terus membanteras jenayah.

"Dengan penyertaan daripada masyarakat perniagaan akan membantu polis mengurangkan kadar jenayah dan membina sebuah masyarakat yang lebih selamat," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain