Jalankan Penyelidikan Untuk Manfaat Masyarakat Dan Negara - Khaled - Semasa | mStar

Jalankan Penyelidikan Untuk Manfaat Masyarakat Dan Negara - Khaled

PUTRAJAYA: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengagihkan lebih daripada RM170 juta dana kepada 1,425 projek penyelidikan di institusi pengajian tinggi (IPT) swasta dan awam.

Menterinya Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata penyelidikan saintifik dan bukan saintifik adalah penting untuk sebuah negara yang progresif.

Beliau menekankan penyelidikan perlu bagi membawa beberapa bentuk manfaat kepada orang ramai dan negara, dan tidak boleh menjalankan penyelidikan semata-mata.

"Dalam hubungan ini, kementerian telah menubuhkan jawatankuasa tindakan untuk mengukur kesan perbelanjaan penyelidikan, terutamanya oleh universiti penyelidikan terhadap pembangunan, kemajuan dan transformasi negara," katanya.

Khaled menggesa IPT supaya mewujudkan dua jawatan baru dalam institusi mereka untuk membantu menjana dana melalui peluang perniagaan yang disediakan oleh hasil penyelidikan.

"Mereka harus mempunyai Ketua Pegawai Inovasi dan Inovasi serta Ketua Pegawai Pelaburan untuk membantu dalam aspek pengkomersilan hasil penyelidikan," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain