Cadangan Wajib Lulus Subjek Perlembagaan Malaysia - Semasa | mStar

Cadangan Wajib Lulus Subjek Perlembagaan Malaysia

KUALA LUMPUR: Seorang pakar sejarah mencadangkan supaya Perlembagaan Malaysia dijadikan subjek wajib lulus kepada pelajar asing yang ingin melanjutkan pengajian di negara ini.

Prof Emeritus Datuk Dr Mohd Yusoff Hashim berkata perkara itu bukan sesuatu yang pelik kerana ia diamalkan oleh Indonesia yang mewajibkan pelajar asing ke negara itu lulus program Pancasila iaitu ideologi dasar bagi negara berkenaan.

Mohd Yusoff, yang juga Naib Canselor Kolej Universiti Islam Melaka, bagaimanapun berkata sebelum cadangan itu dilaksanakan, ia seharusnya diperkenalkan terlebih dahulu kepada pelajar tempatan.

"Sudah tiba masa untuk Perlembagaan Malaysia diajar kepada pelajar tempatan bermula dari peringkat sekolah rendah hingga ke institusi pengajian tinggi," katanya pada Seminar Perlembagaan Malaysia bertajuk 'Di Antara Sejarah dan Tuntutan Semasa' di sini, Khamis.

Mohd Yusoff berkata pembelajaran mengenai Perlembagaan Malaysia secara berterusan dapat memupuk semangat pelajar untuk menghayati erti perlembagaan dan undang-undang tertinggi negara serta implikasinya terhadap masyarakat.

Seminar tersebut diadakan dengan tujuan menyelami maksud sebenar Perlembagaan negara dan menyebarkan kefahaman mengenainya kepada generasi muda. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.