Projek MRT: Peniaga BB Plaza Tidak Perlu Pindah - Semasa | mStar

Projek MRT: Peniaga BB Plaza Tidak Perlu Pindah

KUALA LUMPUR: Peniaga di Plaza Bukit Bintang tidak perlu berpindah keluar dari bangunan ketika kerja-kerja pembinaan stesen MRT, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Yaakob.

Beliau juga berjanji sekiranya bangunan itu bertukar hak milik, penyewa sedia ada akan diberikan keutamaan untuk terus kekal di kompleks beli-belah yang baru dibina.

"Semua pihak telah bersetuju jika ada pertukaran pemilikan, akan ada satu klausa dalam perjanjian pembelian yang akan memberi keutamaan kepada peniaga sedia ada dan memastikan hak para peniaga dilindungi.

"Kita berharap ini akan menjadi penamat kepada masalah peniaga. Sebarang isu boleh boleh diselesaikan melalui perbincangan tanpa membawanya ke 'jalanan'," beliau memberitahu pemberita selepas dua jam mesyuarat dengan wakil peniaga, UDA Holdings Bhd dan MRT Corp, Selasa.

Dilaporkan, BB Plaza yang terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur dan dibina lebih 30 tahun lalu akan dirobohkan bagi memberi laluan kepada projek pembinaan MRT.

Berikutan laporan, seramai 50 peniaga mengadakan protes di luar bangunan BB Plaza, mendakwa tiada sebarang rundingan dibuat oleh UDA Holdings, Kementerian Kewangan dan MRT Corp dengan mereka.

Ismail menambah, lima kedai di hadapan pintu masuk pusat beli-belah itu bagaimanapun perlu berpindah pada hujung minggu ini bagi memberi laluan kepada kerja-kerja awal pembinaan.

"Butiran dan jumlah pampasan akan dibincangkan di antara syarikat itu dan MRT Corp," katanya.

Berdasarkan kenyataan bersama , UDA Holdings telah mengemukakan cadangan pampasan kepada MRT Corp daripada pemilik kiosk.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain