KPT Tidak Audit Laporan Kewangan Semua Universiti - Khaled Nordin - Semasa | mStar

KPT Tidak Audit Laporan Kewangan Semua Universiti - Khaled Nordin

KUALA SELANGOR: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) tidak melakukan proses audit laporan kewangan semua universiti di negara ini kerana ia di luar bidang kuasa kementerian itu, kata menterinya Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Beliau berkata KPT hanya melakukan audit terhadap perkara berkaitan akademik seperti tawaran program dan kelayakan tenaga pengajar mengikut Sistem Penarafan Institusi Pengajian Tinggi Malaysia (Setara) yang dilakukan dua tahun sekali sejak 2007.

"Bagi institusi pengajian tinggi swasta (IPTS), biasanya ia diaudit syarikat yang menubuhkan universiti berkenaan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Klinik Optometri bergerak Universiti Teknologi Mara (UiTM) di kampus Puncak Alam di sini, Selasa.

Mohamed Khaled diminta mengulas mengenai laporan kewangan universiti milik kerajaan Selangor, Universiti Selangor (Unisel) yang didakwa tidak diaudit serta menanggung kerugian.

Mengulas lanjut, beliau berkata KPT juga tidak mempunyai kuasa menghalang ahli politik daripada menyandang jawatan sebagai Anggota Lembaga Pengarah sesebuah universiti.

Bagaimanapun, katanya jika ahli politik terbabit cuba mempengaruhi dan membawa sentimen yang tidak baik, biasanya penuntut universiti itu sendiri yang akan membuat aduan kepada kementerian.

"Kita di kementerian akan memastikan tenaga pengajar adalah bertauliah dan daripada golongan profesional bagi menjamin mereka dapat menjalankan tugas dengan sepatutnya dan biasanya indikator kita adalah berdasarkan maklum balas penuntut," katanya.

Ahad lepas, Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Seri Noh Omar mencabar dan memberi tempoh seminggu kepada Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendedahkan kedudukan kewangan terperinci Unisel.

Beliau berkata pendedahan laporan terperinci mengenai kedudukan kewangan universiti milik kerajaan negeri itu termasuk jumlah tunai dan hutang terkini, perlu dilakukan bagi menangkis dakwaan bahawa Unisel sedang menanggung kerugian. - BERNAMA

Artikel Berkaitan