Borang Daftar Undi Di Pejabat Pos Punya Bekalan Mencukupi - Semasa | mStar

Borang Daftar Undi Di Pejabat Pos Punya Bekalan Mencukupi

PETALING JAYA: Borang pendaftaran Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kini mempunyai bekalan yang mencukupi di semua cawangan pejabat pos bagi membolehkan pelanggannya membuat pendaftaran mengundi dengan SPR.

Ketua Kumpulan Komunikasi Korporat & Penjagaan Pelanggan Pos Malaysia Berhad Datuk Rohaiza Hashim berkata masalah kehabisan borang daftar undi sebelum ini hanya berlaku di segelintir pejabat pos dan ia telah diatasi.

"Hasil siasatan mendapati bahawa hanya segelintir cawangan Pos Malaysia yang kehabisan borang Pendaftar SPR disebabkan permintaan menggalakkan daripada pelanggan di kawasan terbabit.

"Tindakan segera telah diambil di mana semua cawangan Pos Malaysia kini mempunyai bekalan borang pendaftaran yang mencukupi," katanya melalui satu kenyataan yang dikeluarkan kepada mStar Online.

Kenyataan ini merujuk laporan yang disiarkan dalam mStar Online bertajuk "Sekumpulan Pemuda Kecewa Pos Malaysia Gagal Sediakan Kemudahan Daftar Undi" bertarikh 26 Jun 2012.

Artikel tersebut menyiarkan aduan 15 orang anak muda yang mendakwa hak mereka untuk mendaftar sebagai pengundi telah dinafikan oleh Pos Malaysia apabila borang pendaftaran di pejabat pos cawangan Pandan Indah telah habis.

Seorang pegawai bertugas di pejabat pos berkenaan turut menyatakan kemungkinan masalah kehabisan borang mungkin berlaku di pejabat pos lain.

Dalam pada itu, Pos Malaysia menjelaskan pihaknya akan sentiasa memantau bekalan borang Pendaftaran SPR bagi memastikan borang dapat disalurkan dengan segera ke mana-mana pejabat pos yang memerlukan.

Baru-baru ini SPR memaklumkam bahawa rakyat Malaysia yang layak mengundi tetapi belum mendaftar sebagai pemilih, masih berpeluang mengundi sekiranya mereka mendaftar sebelum 30 Jun 2012 sekiranya pilihan raya umum (PRU) ke-13 diadakan selepas Ogos.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dipetik sebagai berkata, bulan Jun adalah detik paling sesuai untuk mereka mendaftar sebelum senarai pemilih diwartakan pada Ogos depan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain