JPA Mungkin Lantik KP Wanita Pertama - Semasa | mStar

JPA Mungkin Lantik KP Wanita Pertama

PUTRAJAYA: Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mungkin mempunyai ketua wanita pertama berikutan perletakan jawatan Tan Sri Abu Bakar Abdullah secara mendadak.

Dua nama iaitu Datuk Madinah Mohamad dan Datuk Faridah Ali sering kali disebut-sebut di kalangan pegawai kanan kerajaan yang akan mengetuai 1.4 juta tenaga kerja itu.

Madinah merupakan Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dan pernah berkhidmat di beberapa agensi termasuk JPA, Kementerian Kerja Raya dan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional.

Sementara itu, Faridah merupakan Ketua Setiausaha JPA, dan pernah berkhidmat, bersama yang lain dalam Unit Perancangan Ekonomi.

Seorang lagi wanita iaitu Datuk Dr Noorul Ainur Mohd Nur, yang merupakan Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, turut disebut sebagai calon untuk jawatan itu.

Kerajaan telah memulakan dasar pada tahun 2004 untuk meningkatkan bilangan wanita dalam pembuat keputusan bagi perkhidmatan awam.

Ketua Setiausaha Negara, Datuk Ser Dr Ali Hamsa, yang dijangka akan mengumumkan nama ketua pengarah JPA yang baru itu pada Isnin tidak mendedahkan nama berkenaan.

JPA dalam satu kenyataan pada Jumaat mengumumkan bahawa perkhidmatan Abu Bakar berakhir pada Ahad.

Penamatan khidmat yang dilihat secara tiba-tiba, Abu Bakar yang berusia 57 tahun itu masih keliru mengenainya dan meminta penjelasan kenapa khidmatnya perlu ditamatkan.

“Pilihan saya adalah untuk berkhidmat sehingga umur 60 tahun telah diterima dan dipersetuji oleh Kerajaan secara efektif pada 1 Januari tahun ini.

“Mereka perlu mempunyai alasan yang kukuh untuk menamatkan (khidmat saya),” kata beliau ketika ditanya sama ada Kerajaan boleh menamatkan khidmat penjawat awam.

Abu Bakar memulakan kerjayanya sebagai penjawat awam pada 1977 sebagai pegawai diplomatik dan pentadbiran, kemudiannya menjadi Ketua Pengarah JPA pada 2010.

Beliau dikatakan menjadi sasaran di kalangan penjawat awam yang tidak berpuas hati dengan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam dan menyalahkan beliau kerana perancangan yang tidak berjalan lancar itu.

Skim itu diperkenalkan pada 1 Januari tahun ini tetapi telah dibatalkan dua bulan kemudian.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM