Tidak Boleh Guna Kad Kredit Bayar Cukai Pendapatan - Semasa | mStar

Tidak Boleh Guna Kad Kredit Bayar Cukai Pendapatan

PETALING JAYA: Orang ramai tidak boleh membayar cukai pendapatan mereka menggunakan kad kredit pada masa ini berikutahn Kementerian Kewangan telah menolak cadangan untuk membenarkannya.

Pegawai Perhubungan Awam Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Masrun Maslin berkata, bagaimanapun, LHDN berharap supaya cadangan itu boleh dilaksanakan pada masa akan datang.

Beliau berkata, sebab penolakan itu kerana kementerian tidak orang ramai membuat pinjaman untuk membayar hutang yang lain.

“Kami tidak mempunyai masalah untuk membenarkan orang ramai untuk membayar cukai menggunakan kad kredit tetapi ia terpulang kepada Kerajaan untuk meluluaskan cadangan itu.

“Sebagai agensi pelaksana, kita mahu membantu meringankan beban pembayar cukai,” katanya.

“Jika membayar dengan kad kredit boleh meringankan beban mereka, kenapa tidak,” katanya pada Sabtu.

Masrun berkata, salaj satu faedah membayar untuk barangan dan perkhidmatan menggunakan kad kredit adalah pengguna boleh mengumpul mata dan menebusnya sebagai hadiah.

Beliau berkata, LHDN menerima banyak cadangan daripada orang ramai melalui surat, emel serta maklum balas daripada seminar yang meminta Kerajaan untuk membenarkan cukai yang perlu dibayar menggunakan kad kredit.

“Sehingga hari ini, kita masih mendapat jawapan daripada mereka yang mencadangkan langkah itu.

“Pandangan peribadi saya adalah kita seharusnya mengkaji kebaikan dan keburukan yang membolehkan pilihan pembayaran sedemikian,” katanya.

Dilaporkan bahawa LHDN menerima 2.1 juta borang secara e-Filing pada tahun ini berbanding 1.8 juta bagi medium tersebut dalam tempoh yang sama tahun lepas.

LHDN bermatlamat untuk mengumpul RM110 bilion cukai tahun ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Model buta sebelah kerana tatu mata

6 polis cedera helikopter terhempas