Gerakan Dakwa Penduduk P.Pinang Tidak Puas Hati Syarat Berkaitan Dokumen Projek Lereng Bukit - Semasa | mStar

Gerakan Dakwa Penduduk P.Pinang Tidak Puas Hati Syarat Berkaitan Dokumen Projek Lereng Bukit

GEORGE TOWN: Gerakan Pulau Pinang pada Sabtu mendakwa menerima banyak aduan daripada orang ramai tentang syarat dan sekatan yang dikenakan kerajaan negeri untuk meneliti dokumen mengenai pembangunan di lereng bukit.

Ketua Biro Kerajaan Tempatan parti itu Teh Leong Meng berkata, Gerakan Pulau Pinang dimaklumkan kerajaan negeri bahawa antara syarat yang dikenakan bagi tujuan itu ialah orang ramai perlu membuat janji-temu dengan Jabatan Perancang Pembangunan majlis kerajaan tempatan.

Mereka juga diberi 90 minit untuk meneliti dokumen berkenaan, dihadkan kepada kumpulan lima orang dan dikehendaki memberi maklumat peribadi yang lengkap.

Khamis lepas, pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Lalu Lintas negeri Chow Kon Yeow berkata orang ramai boleh melihat semua dokumen berkaitan pembangunan di lereng bukit di negeri ini mulai Isnin depan.

Kerajaan negeri juga berkata semua dokumen mengenai projek yang melibatkan tanah melebihi ketinggian 250 kaki mulai 2006 akan diubah status.

Teh berkata langkah mengenakan had masa untuk meneliti dokumen berkenaan adalah tidak wajar kerana ia melibatkan dokumen yang kompleks dan oleh itu akan menawarkan hati orang ramai untuk berbuat demikian.

"Kami menggesa kerajaan negeri, sekiranya ia ikhlas untuk menukar status dokumen berkenaan, supaya tidak mengenakan sebarang syarat dan sekatan. Berilah kebebasan kepada orang ramai untuk meneliti dokumen itu," katanya kepada pemberita di sini.

Teh berkata penukaran status bererti dokumen berkenaan tidak lagi berstatus rahsia atau sulit dan oleh itu, orang ramai berhak melihatnya tanpa sebarang syarat dan sekatan.

Sementara itu, Ketua Biro Undang-undang dan Hak Asasi Manusia Gerakan Pulau Pinang Baljit Singh berkata pihaknya telah membuat janji-temu untuk meneliti dokumen berkenaan pada Isnin dan bersedia membelinya.

Beliau mencabar kerajaan negeri supaya menukar status dokumen itu dengan ikhlas sekiranya ia benar-benar berpegang pada CAT (kecekapan, kebertanggungjawaban dan ketelusan). - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain