DBKL Terima 5,581 Permohonan Lesen Bazar Ramadan Tahun Ini

KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menerima 5,581 permohonan lesen untuk tapak jualan bagi Bazar Ramadan tahun ini.

Pengurus Perancangan Korporat DBKL, Dr Ismail Stapa berkata, pendaftaran permohonan lesen Bazar Ramadan dijalankan selama tiga hari bermula 15 Mei lepas di Stadium Titiwangsa di sini.

"Mereka yang memenuhi syarat-syarat permohonan akan didaftarkan dalam sistem bagi memohon kawasan undi dan kawasan tidak undi menggunakan MyKad," katanya dalam kenyataan di sini, Jumaat.

Pada 2011, DBKL menerima 4,541 permohonan yang merangkumi 3,548 untuk jualan barangan kering, 292 (makanan kering), 321 (makanan bermasak) dan 53 (jualan bunga) melibatkan 8,549 petak serta 120 lokasi.

Pada tahun ini, tempoh penjajaan bermula pada 21 Julai hingga 18 Ogos iaitu selama 29 hari dan beroperasi dari 11 pagi hingga 11 malam bagi barang kering manakala 2 petang hingga 8 malam untuk makanan bermasak.

Ismail berkata, pembukaan bazar itu bertujuan memberi peluang kepada mereka yang berminat untuk menambah pendapatan sempena menyambut hari perayaan serta membantu membiayai aktiviti mengumpul dana persatuan-persatuan.

Pelaksanaan Bazar Ramadan terbahagi kepada tiga kategori iaitu kawasan undi melibatkan Lorong Tunku Abdul Rahman (TAR), tapak Wakaf Pemuzik Buta dan lima lokasi lain, kawasan tidak undi melibatkan empat kawasan Parlimen serta enam lokasi, kawasan tidak undi anjuran persatuan, Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan pihak swasta di sekitar Kuala Lumpur.

Kadar lesen dan caj perkhidmatan bagi tahun ini terbahagi kepada empat kategori mengikut lokasi iaitu kawasan undi (RM156-RM672 satu petak), kawasan lain (RM142-RM185 satu petak) dan kawasan yang diuruskan oleh persatuan di sekitar Kuala Lumpur (RM163-RM282 satu petak). - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain