Pembantu Rumah: Kementerian Sumber Manusia Adakan Taklimat Sekali Lagi - Semasa | mStar

Pembantu Rumah: Kementerian Sumber Manusia Adakan Taklimat Sekali Lagi

KUALA LUMPUR: Kementerian Sumber Manusia akan mengadakan taklimat sekali lagi dengan Agensi Pekerjaan Swasta (APS) bagi memastikan mereka benar-benar faham mengenai syarat dan prosedur pengambilan pembantu rumah Indonesia.

Ketua Setiausaha kementerian berkenaan, Datuk Seri Zainal Rahim Seman berkata, keputusan ini diambil berikutan beberapa syarat tidak disempurnakan oleh agensi yang menguruskan kemasukan 29 orang pembantu rumah Indonesia pada 29 Mei lalu.

"APS terbabit gagal mendapatkan pengesahan daripada Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) terhadap kontrak kerja antara majikan dan pekerja.

"Dalam masa yang sama, APS gagal menyerahkan dokumen AN-05 iaitu maklumat diri pembantu rumah, maklumat majikan dan agensi pekerjaan kepada KBRI," katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, KBRI tiada halangan jika APS menyegerakan kesempurnaan dokumen berkenaan dan kementerian itu telahpun memaklumkan perkara tersebut kepada agensi terbabit supaya mengambil tindakan segera.

Bagaimanapun, berikutan perbincangan dengan KBRI, mereka telah bersetuju kesemua 29 orang pembantu domestik itu kekal di Malaysia.

Manakala agensi pekerjaan terlibat perlu segera mengambil tindakan untuk melengkapkan beberapa dokumen yang memerlukan pengesahan daripada pihak KBRI, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain