Bincang Semula Cadangan SPRM Diberi Kuasa Pendakwaan - Semasa | mStar

Bincang Semula Cadangan SPRM Diberi Kuasa Pendakwaan

KUALA LUMPUR: Cadangan kuasa pendakwaan supaya diletakkan di bawah kuasa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan dibincangkan semula dalam mesyuarat Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah (JKMR).

Pengerusi JKMR, Datuk Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad berkata, pihaknya sebelum ini telah mencadangkan mengenai perkara itu tetapi ditolak oleh kerajaan.

"Kita sudah mencadangkannya sebanyak dua kali tetapi tidak berjaya.

"Kita akan tengok sekali lagi selepas melihat laporan tahunan SPRM (2011) agar ia (cadangan) dipertimbangkan (semula)," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Rabu.

Beliau berkata demikian selepas menerima Laporan Tahunan SPRM 2011 daripada Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Abu Kassim Mohammed.

Mohd Radzi berkata, JKMR akan meneliti dan menilai Laporan Tahunan SPRM termasuk ulasan Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah.

"JKMR kemudiannya akan bermesyuarat dan menyiapkan laporan lengkap mengenainya dan akan diserahkan kepada Perdana Menteri, yang akan dibentang dalam sidang Parlimen akan datang," kata beliau.

Ketika ditanya apakah punca cadangan tersebut ditolak, Mohd Radzi berkata, ia kemungkinan disebabkan oleh negara-negara lain tidak berbuat demikian tetapi masih menjalankan tugas yang berkesan untuk mengurangkan gejala rasuah.

Mohd Radzi sebelum ini berkata, jawatankuasa itu yakin dengan adanya kuasa tersebut, SPRM akan lebih berkesan dalam menjalankan tugasnya membanteras kegiatan rasuah di negara ini.

Kerajaan dalam sidang Dewan Rakyat baru-baru ini tidak bercadang untuk meminda Perlembagaan Persekutuan bagi memberi kuasa kepada SPRM memulakan pendakwaan kes rasuah secara penuh tanpa merujuk Peguam Negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dalam sidang Dewan Rakyat pada 18 Jun lalu berkata, sekiranya SPRM diberi kuasa untuk membuat keputusan mendakwa, maka tidak wujud unsur pemikiran yang bebas dalam mempertimbangkan fakta dan keterangan sesuatu kes secara objektif.

JKMR ditubuhkan di bawah Akta SPRM yang bertujuan untuk menasihati dan memantau perjalanan SPRM dalam menangani masalah rasuah di negara ini.

Seramai tujuh anggota dalam JKMR yang terdiri daripada Mohd Radzi selaku pengerusi, Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud), Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong), Salahuddin Ayub (PAS- Kubang Kerian), Datuk Ismail Abdul Muttalib (BN-Maran), Yusmadi Yusof (PKR-Balik Pulau) dan Timbalan Speaker Dewan Negara, Senator Datuk Doris Sophia.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain