Pusat Beli Belah Mid Valley Tingkatkan Aspek Keselamatan - Semasa | mStar

Pusat Beli Belah Mid Valley Tingkatkan Aspek Keselamatan

KUALA LUMPUR: Pihak pengurusan pusat beli-belah Mid Valley meningkatkan aspek keselamatan di kawasan letak keretanya susulan kes rompakan baru-baru ini, telah memasang butang 'panik' atau 'bantuan' pada tiang terpilih yang bertanda 'HELP'.

Jurucakap wanita Mid Valley City Sdn Bhd dalam kenyataan berkata bantuan segera akan diberikan sebaik butang panik itu ditekan.

Beliau berkata pusat beli-belah itu juga mempunyai perkhidmatan pengiring keselamatan 24 jam yang ditawarkan kepada pelanggan untuk mengambil kenderaan mereka.

Perkhidmatan ini boleh didapati di kaunter keselamatan di lobi letak kereta di Zon A, P1, P2, atau di kaunter maklumat dan menerusi talian hotline keselamatan.

Bilik kawalan keselamatan pusat beli-belah itu beroperasi 24 jam dan boleh dihubungi melalui nombor telefon 03-2938 3244 bagi Mid Valley City dan The Gardens Mall 03-2289 8777. Jurucakap itu berkata pusat beli-belah itu mempunyai lebih 200 kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan parkir dan kawasan sekitarnya dan lebih 2,000 CCTV dalam gedung beli-belah itu.

Katanya CCTV tambahan telah dipasang untuk mempertingkat liputan pengawasan. "Kami juga telah meningkatkan kawalan keselamatan di kawasan parkir dengan mengatur pekerja tambahan di kawasan strategik dan melakukan rondaan lebih kerap. "Berhubung insiden baru-baru ini di IGB Annexe Lobby, Tingkat empat, suspek yang dikenal pasti menerusi rakaman CCTV, kini dalam tahanan polis untuk siasatan lanjut. Pihak pengurusan memberi kerjasama penuh kepada pihak berkuasa berhubung insiden itu," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Yayasan Penyayang Sosial Tan Sri Robert Phang menggesa pihak pengurusan kompleks membeli-belah mempertingkatkan keselamatan bagi menghalang wanita daripada menjadi sasaran penjenayah apabila bersendirian di tempat letak kereta. Phang memaklumkan bahawa penjenayah seolah-olah menjadi agresif dan di luar kawalan apabila mangsa sasaran mereka adalah seorang wanita. Beliau berkata terdapat keadaan di mana wanita yang menjadi mangsa rompakan juga mengalami kecederaan atau dibunuh semasa pelakuan jenayah.

"Mereka ada sasaran mudah," katanya kepada pemberita di sini.

Phang berkata kompleks membeli-belah perlu memasang lebih banyak CCTV untuk memantau setiap aras tempat letak kereta bagi memudahkan pihak berkuasa mengesan dan menangkap penjenayah.

Beliau menasihatkan golongan wanita mengamalkan langkah pencegahan seperti berjalan dalam kumpulan dan elak daripada memaparkan barang kemas yang dipakai atau lain-lain barangan berharga ketika bersendirian. -BERNAMA

Artikel Berikut

Ras Adiba Diperintah Fail Pembelaan

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta