Aset RM3 Bilion: Anwar Fail Notis Tuntut Mohon Maaf - Semasa | mStar

Aset RM3 Bilion: Anwar Fail Notis Tuntut Mohon Maaf

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim memulakan proses perundangan apabila memfailkan notis tuntutan permohonan maaf terhadap akhbar The New Straits Times dan Berita Harian ekoran penyiaran berita skandal pemilikan aset sejumlah RM3 bilion.

Menerusi tuntutan 24 jam yang difailkan pada Isnin (25 Jun) melalui Tetuan Edwin Lim Suren & Soh, Ketua Pembangkang itu mahu kedua-dua akhbar milik Kumpulan Syarikat The New Straits Time Press (Malaysia) Berhad itu menyiarkan permohonan maaf sama dalam akhbar terbabit.

Ahli Parlimen Subang, R. Sivarasa berkata sekiranya kedua-dua akhbar itu gagal menjawab tuntutan berkenaan dalam tempoh 24 jam, pihaknya tidak teragak-agak untuk meneruskan saman fitnah terhadap isu itu.

Tutuntan berkenaan dibuat ekoran penyiaran artikel di muka depan kedua-dua akhbar itu bertarikh 21 Jun yang mendakwa Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh mengarahkan bekas Pengarah Siasatan Badan Pencegahan Rasuah (BPR), Abdul Razak Idris membuat Akuan Bersumpah (SD) agar tidak mengaitkannya dalam siasatan skandal berkenaan yang dibuat badan itu pada 1999.

Sebelum ini Anwar mengedarkan kepada media salinan SD Abdul Razak bertarikh 10 November 2010 yang menyatakan siasatan bagi kes berkenaan ditutup kerana tiada kes.

Anwar pada persidangan Dewan Rakyat minggu lalu menafikan dakwaan tersebut malah mencabar SPRM agar menjalankan siasatan semula bagi kes berkenaan.

Kira-kira 13 tahun lalu, bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid dilaporkan mendakwa Anwar mengawal sebanyak 20 akaun induk membabitkan aset, saham dan wang yang keseluruhannya bernilai lebih RM3 bilion.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain