Tan Sri Sidek Hassan Meninggalkan Perdana Putra Buat Kali Terakhir - Semasa | mStar

Tan Sri Sidek Hassan Meninggalkan Perdana Putra Buat Kali Terakhir

PUTRAJAYA: Ia adalah langkah terakhirnya sebagai seorang penjawat awam tetapi bagi bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Sidek Hassan, ia juga adalah langkah permulaan kepada satu kehidupan baru.

Sidek, yang kini berusia 61 tahun buat kali terakhirnya bertugas sebagai pegawai kerajaan pada jam 5 petang Jumaat.

Beliau telah berkhidmat tanpa henti dengan perkhidmatan awam selama 38 tahun dengan menyandang jawatan paling tinggi sebagai pegawai kerajaan selama enam tahun.

Tidak ada jawatan yang paling tinggi dalam perkhidmatan awam melainkan jawatan ketua setiausaha negara yang juga bertindak sebagai setiausaha kepada jemaah menteri.

Mohd Sidek yang dilahirkan pada 24 Jun 1951 di Pahang, dilantik sebagai KSN pada 3 September 2006 sehingga bersara wajib pada 23 Jun 2007 setelah mencapai umur 56 tahun.

Bagaimanapun beliau dilantik semula secara kontrak sebagai KSN untuk tempoh dua tahun mulai 24 Jun 2007 dan perkhidmatannya itu kemudian dilanjutkan beberapa kali mengikut tempoh kontrak sehinggalah 23 Jun 2012.

Beliau memulakan perkhidmatannya sebagai penjawat awam pada 1974 dalam perkhidmatan tadbir dan diplomatik, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Walaupun majlis perpisahannya sebagai pegawai kerajaan diadakan secara sederhana sahaja tetapi lebih 500 kakitangan termasuk wakil dari semua 24 buah kementerian hadir untuk berjabat tangan dan mengucapkan selamat tinggal kepadanya.

Beliau berkata sepanjang berkhidmat, beliau berusaha memberikan perkhidmatan yang terbaik dengan memperkenal pelbagai pembaharuan dan perubahan bagi mengukuhkan prestasi dan budaya penyampaian awam yang cemerlang.

Sementara itu, di dalam laman web rasmi KSN, Mohd Sidek menyatakan penghargaan dan terima kasih kepada penjawat awam kerana membantunya melunaskan tanggungjawab selama ini.

"Bagi sesetengah pihak, saya bukan seorang yang mudah untuk bekerja, malah tindakan-tindakan saya kadang-kadang dianggap terlalu tegas dan kasar. Namun niat saya sebenar-benarnya semata-mata untuk melakukan yang betul dan terbaik," katanya.

Ini kerana setiap tindakan dan keputusan yang dibuat adalah berdasarkan kepada prinsip antaranya integriti, kesegeraan, mengutamakan pelanggan, kolaborasi dan kerjasama, inovasi dan kreativiti, konsultasi dan penglibatan, meningkatkan kemahiran dan menimba ilmu, kata beliau.

Mohd Sidek turut merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada pucuk pimpinan negara yang telah menaruh kepercayaan kepada beliau untuk menerajui perkhidmatan awam.

“Setakat yang saya terdaya saya telah melakukan yang terbaik dalam berkhidmat kepada negara saya dan juga saya telah melakukan yang terbaik untuk mengubah set minda para kakitangan awam agar memberikan perkhidmatan yang terbaik.

“Dan kini saya percaya, KSN yang baru akan terus menerima sokongan sepertimana yang saya terima daripada semua kakitangan awam," ujarnya.

Datuk Seri Dr Ali Hamsa, yang merupakan Ketua Pengarah Unit Kerjasama Awam-Swasta di Jabatan Perdana Menteri akan mengambil alih jawatan KSN daripada Sidek secara rasminya Isnin depan.

Artikel Sebelum

Suri Rumah Terima Bungkusan Bom Maut

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain