suria

Pegawai Hadiri Bersih 3.0 Atas Kapasiti Peribadi – Pesuruhjaya Tinggi Singapura

KUALA LUMPUR: Tiga pegawai Suruhanjaya Tinggi Singapura yang menghadiri perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April lalu bukan menghadirinya untuk menyokong penunjuk perasaan, kata Pesuruhjaya Tinggi Singapura, Ong Keng Yong.

Beliau menjelaskan mengenai ketiga-tiga pegawainya iaitu timbalan beliau, Ariel Tan dan setiausaha pertama (politik), Regina Low dan Philomena Aw hadir atas kapasiti peribadi dan bukan atas sebarang tugasan rasmi.

Beliau berkata, tarikh 28 April itu merupakan hari Sabtu, maka pegawai terbabit menggunakan hujung minggu mereka untuk ke perhimpunan.

Beliau menafikan kesemuanya memakai baju kemeja-T Bersih warna kuning.

“Ramai diplomat dari negara-negara lain turut hadir ke perhimpunan itu tetapi kenapa hanya membangkitkan tentang pegawai-pegawai kami sahaja? Saya berasa sangsi terhadap motif itu.

“Kami berbesar hati mengadakan hubungan rapat dengan Malaysia dan saya berasa kesal dengan dakwaan sedemikian,” katanya kepada The Star.

Ong mengulas mengenai laporan di beberapa blog mendakwa tiga wanita didakwa terlibat dalam perhimpunan Bersih 3.0 “secara aktif”.

Beberapa blog dengan jelas menyatakan bahawa ia jelas menyalahi etika Konvensyen Vienna.

Sebuah blog menuduh Low memakai baju kemeja-T Bersih warna kuning pada hari berkenaan.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman pada majlis makan tengah hari dengan ketua-ketua misi Asean pada 11 Jun lalu memberitahu mereka bahawa beliau menerima laporan mengenai penglibatan dan penyertaan beberapa diplomat asing dalam demonstrasi jalanan itu, yang merujuk pada perhimpunan Bersih.

Beliau melahirkan kebimbangan bahawa diplomat-diplomat berkenaan mungkin terlibat atau cedera dalam insiden yang tidak diingini itu.

Ong, yang merupakan bekas setiausaha agung Asean berkata, beliau menerima komen dan nasihat baik Anifah.

“Sebagai Menteri Luar, beliau telah memberikan pandangan beliau. Ia tidak ditujukan kepada duta-dua Asean sahaja kerana beliau juga bertemu dengan kumpulan duta yang lain,” tambahnya.

Ong berkata, kerajaan negaranya menolak permintaan untuk mengadakan perhimpunan Bersih di Republik itu.

Beliau juga menolak dakwaan bahawa terdapat sekumpulan rakyat Singapura yang campur tangan dalam arena politik Malaysia menerusi laman rangkaian sosial, sambil menambah bahawa mereka yang terlibat itu sebenarnya adalah rakyat Malaysia yang bekerja dan tinggal di Singapura.

Artikel Lain