Isu PFN: PAC Panggil Kementerian - Semasa | mStar

Isu PFN: PAC Panggil Kementerian

KUALA LUMPUR: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dijadual memberi penjelasan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) pada 26 Jun ini berhubung prosedur operasi standard (SOP) pemberian kontrak kepada National Feedlot Corporation (NFCorp) Sdn Bhd.

Pengerusi PAC, Datuk Seri Azmi Khalid bagaimanapun memberi jaminan untuk tidak menyentuh mengenai isu lain memandangkan kes berhubung dakwaan salah guna dana bernilai RM250 juta bagi projek Pusat Fidlot Nasional (PFN) yang dikendalikan NFCorp kini dibicarakan di mahkamah.

"Kita tak akan menyentuh apa-apa berkaitan mahkamah sehingga berlaku subjudis. Kita hanya nak tahu sama ada pemberian kontrak itu dibuat mengikut SOP atau tidak," katanya pada sidang media di bangunan Parlimen di sini, Rabu.

Selain PFN, PAC turut menyiasat kos pembinaan Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) baharu atau KLIA 2, pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan kes pelupusan hutang bekas Pengerusi Malaysia Airlines (MAS) Tan Sri Tajudin Ramli.

Pada 12 Mac lalu, Pengerusi Eksekutif NFCorp, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail didakwa menyelewengkan RM9,758,140 dalam kapasitinya sebagai pengarah syarikat bagi membiayai pembelian dua unit kondominium di 'One Menerung' di Bangsar antara 1 dan 4 Disember 2009 di CIMB Islamic Bank Bhd di Taman Tun Dr Ismail.

Tuduhan kedua melibatkan pemindahan RM40 juta ke dalam akaun National Meat & Livestock Corporation Sdn Bhd, di mana Mohamad Salleh dan seorang daripada anaknya adalah pengarah, antara 6 Mei dan 16 Nov, 2009.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan