PSC Syor TOL Dikeluarkan Untuk Kilang Lynas - Semasa | mStar

PSC Syor TOL Dikeluarkan Untuk Kilang Lynas

Kilang Lynas disyorkan mendapat lesen pengendalian sementara (TOL) agar dapat beroperasi secara berperingkat.
Kilang Lynas disyorkan mendapat lesen pengendalian sementara (TOL) agar dapat beroperasi secara berperingkat.

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Mengenai Projek Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) memberi lampu hijau kepada syarikat tersebut untuk memperoleh lesen pengendalian sementara (TOL) kerana ia telah memenuhi segala keperluan ditetapkan.

Dalam laporan yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada Selasa, jawatankuasa itu mengesyorkan supaya TOL dikeluarkan agar projek tersebut dapat beroperasi secara berperingkat dan dikawal selia agensi penguatkuasa.

Laporan itu dibentangkan oleh Pengerusinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Laporan tersebut mengandungi penemuan dan cadangan selepas tiga pendengaran awam yang diadakan di Kuantan dan Kuala Lumpur untuk mendapat maklum balas dari individu, pihak berkepentingan dan pakar berhubung projek nadir bumi di Gebeng, Pahang.

"Jawatankuasa amat berpuas hati bahawa projek Lynas memenuhi keperluan standard dan perundangan di Malaysia yang setaraf dengan amalan dan standard antarabangsa.

"Malah, peraturan yang dikenakan ke atas loji itu lebih ketat berbanding standard antarabangsa," katanya yang turut mengemukakan 31 syor berhubung pela

Mohamed Khalid berkata, jawatankuasa itu berpuas hati bahawa projek tersebut menyediakan sistem kawalan yang diperlukan bagi memastikan keselamatan dan kesihatan serta perlindungan alam sekitar.

"Pada peringkat ini, loji tersebut telah memenuhi semua syarat lesen dan syarat tambahan yang dikenakan di dalam lesen TOL ini. Data yang diperolehi di peringkat ini akan menjadi asas kepada pertimbangan proses perlesenan selanjutnya," katanya.

Laporan itu mencadangkan supaya satu jawatankuasa pemantauan ditubuhkan untuk mengawal operasi loji tersebut.

"Jawatankuasa itu akan melibatkan agensi berkaitan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pakar," katanya.

Sementara itu, jawatankuasa tersebut mendapati pendedahan radiasi dari loji tersebut adalah selamat dan berada pada tahap rendah.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain