Malaysia Biaya Pembinaan Kolej Sains Kesihatan QII Di Baitulmaqdis

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia akan membiayai pembinaan sebuah kolej sains kesihatan dengan kos US$5 juta di Institut Antarabangsa Al-Quds (QII) di Baitulmaqdis.

Ketua jawatankuasa Hubungan Luar Palestin/Lubnan QII, Dr Moh'd Akram Al-Adlouni mengumumkan perkara itu selepas satu perjumpaan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, di pejabatnya di bangunan Parlimen, di sini, Rabu.

Menyifatkan pembiayaan itu sebagai satu sumbangan luar biasa oleh rakyat Malaysia kepada rakyat Palestin, Dr Moh'd Akram berharap ia akan dilaksanakan segera.

"Kami mengadakan perbincangan panjang lebar dengan Perdana Menteri, berbincang mengenai keadaan rakyat di Palestin terutama di Baitulmaqdis. Beliau sangat sedar mengenai kebimbangan dan penderitaan di sana.

"Selain itu, Perdana Menteri juga berjanji untuk berkongsi dengan anggota Kabinetnya dan beberapa rakyat Malaysia terutama ahli perniagaan bagi menyokong pembinaan sekolah-sekolah yang berbeza di kawasan Baitulmaqdis kerana kami menghadapi kekurangan kelas-kelas di sekolah-sekolah di Baitulmaqdis," katanya.

Sebelum itu, Dr Moh'd Akram, yang mengetuai delegasi terdiri daripada wakil-wakil QII dan Yayasan Al-Quds Afrika Selatan, mengadakan perjumpaan hampir sejam dengan Najib.

Turut hadir pada perjumpaan itu ialah Pengerusi Yayasan Al-Quds Malaysia Nasharudin Mat Isa.

Pada Isnin, lapan anggota delegasi mengadakan kunjungan hormat ke atas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena pelancaran Yayasan Al-Quds Malaysia oleh Muhyiddin di Putrajaya, pada hari yang sama.

Yayasan Al-Quds Malaysia merupakan satu yayasan kebajikan untuk rakyat Palestin dan antara aktivitinya ialah mendidik masyarakat mengenai isu di negara bergolak itu selain membantu rakyat Palestin.

Dr Moh'd Akram berkata mereka juga berbincang mengenai isu pembiayaan dan Perdana Menteri berjanji beliau akan membincangkannya dengan anggota Kabinetnya terutama Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) untuk mengkaji projek itu.

Sementara itu, Nasharudin, bagi pihak QII yang berpangkalan di Beirut dan Yayasan Al-Quds Malaysia, berterima kasih kepada Perdana Menteri atas komitmen kerajaan dalam membiayai pembinaan kolej sains kesihatan.

Beliau berkata mereka akan mengatur supaya Dekan kolej itu untuk datang dan menerima cek itu secepat mungkin.

Sebelum itu, delegasi itu juga mengadakan kunjungan hormat ke atas Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia di pejabatnya. - BERNAMA

Artikel Berikut

ADUN Chenor Meninggal Dunia

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain