Khazali Ahmad Dilantik Ketua Pengarah Kastam - Semasa | mStar

Khazali Ahmad Dilantik Ketua Pengarah Kastam

KUALA LUMPUR: Setiausaha Persekutuan Sabah Datuk Khazali Ahmad dilantik sebagai Ketua Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia yang baru mulai 22 Jun ini bagi menggantikan Datuk Seri Mohamed Khalid Yusuf yang menamatkan perkhidmatan.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan, yang mengumumkan perkara itu dalam satu kenyataan pada Selasa berkata, pelantikan Khazali sebagai Ketua Pengarah Kastam yang baru, dibuat berdasarkan kelayakan, pengalaman, dan prestasi cemerlang beliau dalam bidang ekonomi, pengurusan cukai dan kewangan di sepanjang karier perkhidmatan beliau.

Katanya sebelum dilantik sebagai Setiausaha Persekutuan Sabah, Khazali merupakan Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) di Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

Khazali, 56, berkelulusan Ijazah Sarjana Ekonomi dari Central State University, Oklahoma, Amerika Syarikat; dan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dalam bidang Ekonomi Pertanian dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

Beliau menyertai perkhidmatan awam sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 1 Dis 1981.

Sementara itu, Mohd Sidek turut mengumumkan pelantikan Ketua Pengarah Jabatan Perumahan Negara, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Datuk Abu Bakar Hassan sebagai Setiausaha Persekutuan Sabah yang baru mulai 22 Jun ini bagi menggantikan Khazali.

Abu Bakar, 57, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Pengajian Asia Tenggara dari Universiti Malaya.

Beliau menyertai perkhidmatan awam sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 26 November 1979, dan berpengalaman dalam bidang pentadbiran negeri dan wilayah serta pengurusan kerajaan tempatan menerusi karier perkhidmatannya.

Mohd Sidek turut merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada Mohamed Khalid atas sumbangan dan khidmat bakti beliau kepada perkhidmatan awam dan negara selama 35 tahun, terutama sepanjang tempoh beliau memegang jawatan sebagai Ketua Pengarah Kastam. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain