Bekas Lt Komander Gagal Dapat Pampasan Berhubung Tender - Semasa | mStar

Bekas Lt Komander Gagal Dapat Pampasan Berhubung Tender

KUALA LUMPUR: Seorang bekas Lt Komander markas operasi armada di pangkalan tentera laut Lumut hari ini gagal mendapatkan pampasan berjumlah RM2 juta berhubung kegagalannya mendapat tender bagi membekalkan sistem bateri untuk senjata torpedo, dalam saman sivil berhubung pelanggarannya kontraknya.

Hakim Mahkamah Tinggi Rosilah Yop, dalam keputusannya, berkata Lt (B) K.Marappan gagal untuk mewujudkan kes terhadap Ketua Setiausaha kementerian Pertahanan dan tiga lagi defendan.

Beliau menolak tuntutan Marappan dengan kos yang akan dinilai kemudian.

Selain ketua setiausaha kementerian, Marappan, 68, menamakan Panglima Tentera Laut, Kementerian Pertahanan dan kerajaan Malaysia sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, beliau menyatakan bahawa defendan pertama yang mengiklankan satu tender pada November 2002 bagi pembelian 24 unit 'silver chloride magnesium seawater activated battery', dan plaintif mengemukakan bidaannya bagi mendapatkan tender itu kepada defendan pertama pada 23 Disember, 2002.

Marappan mendakwa beliau menawarkan setiap unit pada kos RM129,992, rendah daripada dua lagi pembida dan bidaannya memenuhi semua keperluan.

Beberapa siri ujian ke atas sampel bateri dijalankan di India telah menimbulkan "jangkaan yang munasabah dan sah" berhubung percubaannya bagi mendapatkan tender, katanya sambil menambah pada akhirnya ia tidak diberikan kepadanya.

Marappan menuntut US$70,000 bagi sampel-sampel bateri, ganti rugi am dan kos-kos lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah. Dalam pernyataan pembelaan mereka, pihak pembelaan berkata tidak terdapat kewajipan bagi memberikan tender itu kepada plaintif.

Mereka juga menafikan bahawa mereka bertanggungjawab bagi kos ujian di India dan kos-kos lain yang berkaitan.

Ketika ditemui selepas itu, Marappan berkata beliau akan menunggu laporan penuh penghakiman sebelum memutuskan sama ada untuk membuat rayuan atau tidak terhadap keputusan itu.

Mereka diwakili Peguam Kanan Persekutuan Azlina Mahmod dan Suloshani Vijendran, manakala Marappan diwakili A.Magesan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain