Peniaga Dipenjara Seumur Hidup Gara-Gara Hobi Membuat Senjata - Semasa | mStar

Peniaga Dipenjara Seumur Hidup Gara-Gara Hobi Membuat Senjata

SHAH ALAM: Seorang peniaga berusia 45 tahun telah dipenjarakan seumur hidup gara-gara hobi membuat senapang udara sendiri, untuk memburu ayam.

Hakim Mahkamah Tinggi Hakim Mohd Sofian Abdul Razak memberitahu Abdul Wahab Mohammad Noor bahawa dia bernasib baik tidak menerima hukuman mati di bawah Akta Senjata Api 1960.

Abdul Wahab didakwa membuat senjata tanpa lesen di rumahnya di Lot 2893, Batu 15, Paya Jaras Hilir pukul 9.30 malam pada 2 April 2009.

Dia juga telah menhadapi pertuduhan mempunyai pistol jenis Python 357 palsu dan 810 skru (peluru) di tempat dan masa yang sama.

Tiga 'pelanggan' Abdul Wahab memberi keterangan di mahkamah bahawa senjata-senjata itu telah digunakan untuk memburu ayam hutan sebagai hobi.

Senjata telah dijual dengan harga RM300 setiap satu.

Hakim Mohd Sofian memberitahu tertuduh: "Anda berkata ini adalah sekadar hobi tetapi ini amat membahayakan. Jika anda mendapat pengampunan diraja, jangan melakukan perkara ini lagi.

"Kini yang anda akan ke penjara, belajarlah kemahiran yang sesuai seperti membuat kasut atau menjahit. Bertaubatlah, dan menerima Takdir kamu."

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain