Profesional Adalah Pembentuk Pendapat Menyumbang Kepada Pembinaan Negara - PM - Semasa | mStar

Profesional Adalah Pembentuk Pendapat Menyumbang Kepada Pembinaan Negara - PM

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyampaikan ucapan pada majlis pelancaran Forum Profesional Kebangsaan di Seri Perdana, Putrajaya, Selasa. -fotoBERNAMA
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyampaikan ucapan pada majlis pelancaran Forum Profesional Kebangsaan di Seri Perdana, Putrajaya, Selasa. -fotoBERNAMA

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pada Selasa, profesional adalah pembentuk pendapat yang menyumbang kepada proses pembinaan negara dan memimpin Malaysia untuk menjadikan visinya sebuah realiti.

Perdana Menteri berkata profesional adalah pembimbing pendapat yang begitu diperlukan dalam masyarakat dan negara.

"Sifat kedudukan anda yang begitu unik boleh menjadikan anda amat penting dalam mendorong rakyat menyokong, menghargai dan memahami sokongan dan melibatkan diri mereka demi menentukan visi Malaysia menjadi sebuah realiti," kata Najib pada Pelancaran Forum Profesional (ProF) peringkat Kebangsaan di kediaman beliau, Seri Perdana di sini.

Turut hadir Presiden Balai Ikhtisas Malaysia (BIM) John S.C. Loh dan kira-kira 300 anggota BIM.

Najib, yang juga penaung BIM berkata profesional adalah testimoni kepada kisah kejayaan Malaysia.

"Ini tidak berlaku secara kebetulan. Anda orang bijak, tidak syak lagi tentang itu, tetapi orang bijak pun memerlukan bantuan dan anda tahu anda tidak boleh berjaya dengan sendirian. Kerajaan juga tidak boleh berjaya tanpa sokongan anda.

"Sebab itu saya perlukan sokongan anda," kata Najib.

Sementara itu, Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata kerajaan akan menimbangkan cadangan BIM, termasuk penghapusan cukai perkhidmatan enam peratus yang dibayar oleh pelanggan yang menggunakan perkhidmatan profesional dan pembentukan dana pusingan bagi menyediakan pinjaman mudah.

"Itu adalah perkara-perkara yang saya tidak boleh buat keputusan pada majlis jamuan teh (seperti ini)... Semasa bajet, saya boleh pertimbangkan agar profesional di negara ini boleh makmur," kata beliau.

Najib berkata Program Transformasi Ekonomi (ETP), Program Transformasi Kerajaan (GTP), Program Transformasi Politik (PTP) dan Program Transformasi Luar Bandar (RTP) kerajaan akan memanfaat rakyat dan kumpulan profesional. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain