Kerajaan Galak Penubuhan Taska Di Tempat Kerja

KUALA LUMPUR: Kerajaan menggalakkan penubuhan taman asuhan kanak-kanak (Taska) di tempat kerja untuk kepentingan pendidikan serta perkembangan awal anak-anak melalui insentif peruntukan dan cukai.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Heng Seai Kie berkata kementerian itu menyediakan insentif sebanyak RM200,000 bagi setiap agensi kerajaan menubuhkan taska di tempat kerja masing-masing.

Bagi syarikat korporat pula, kerajaan melalui Kementerian Kewangan memberikan insentif potongan cukai sebanyak 10 peratus setiap tahun selama 10 tahun untuk membiayai kos penubuhan taska di tempat kerja.

"Insentif ini diharap akan menjadi galakan bagi wanita untuk terus bekerja di samping memastikan anak-anak mendapat pendidikan awal yang berkualiti," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Kebangsaan Ketiga Keganasan Terhadap Kanak-Kanak-Spektrum Harapan di sini, Sabtu.

Beliau berkata kementerian akan membiayai kos penubuhan Taska 1Malaysia, dahulu dikenali sebagai Taska Komuniti, sebanyak RM50,000 kepada pihak yang berminat.

"Pengusaha taska tersebut akan dibayar RM64,000 setiap tahun untuk membiayai kos operasi, dan subsidi yuran pengasuhan sebanyak RM180 (maksimum) bagi seorang kanak-kanak juga akan diberikan kepada ibu bapa daripada keluarga yang berpendapatan isi rumah RM2,000 ke RM3,000 ke bawah sebulan," katanya.

Heng juga berkata pada masa ini, terdapat 1,509 taska yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia manakala 2,999 lagi belum berbuat demikian.

Mengenai penderaan kanak-kanak, Heng berkata perangkaan Polis Diraja Malaysia menunjukkan kes itu semakin meningkat di negara ini setiap tahun dan sebanyak 25.4 peratus golongan ibu dikenal pasti sebagai pendera utama diikuti bapa (18.9 peratus) dan kekasih (11 peratus).

Pada 2011, kanak-kanak perempuan juga dikenal pasti sebagai mangsa dera tertinggi dengan sejumlah 2,175 kes dilaporkan manakala kanak-kanak lelaki 1,253 kes.

Persidangan dua hari itu akan memfokus kepada kepentingan mengguna pakai pelan perlindungan kanak-kanak di pusat penjagaan. - BERNAMA

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain