Proses Meningkatkan Taraf Mahkamah Syariah Di Peringkat Akhir - Jamil Khir - Semasa | mStar

Proses Meningkatkan Taraf Mahkamah Syariah Di Peringkat Akhir - Jamil Khir

PUTRAJAYA: Proses meningkatkan taraf sistem perundangan syariah di negara ini, iaitu dengan menambah peringkat mahkamah syariah daripada tiga kepada lima peringkat, kini berada di tahap akhir dan akan dibentangkan di Parlimen secepat mungkin.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata draf mengenai pindaan perundangan tersebut telahpun siap namun perlu dibentangkan kepada majlis agama negeri dan ketua agama Islam negeri, memandangkan hal ehwal agama Islam terletak di bawah bidang kuasa negeri.

Sehingga kini, katanya draf itu telah dibentangkan kepada sebahagian besar majlis agama negeri serta ketua agama Islam negeri, kecuali bagi Negeri Sembilan, Kedah dan Pahang.

"Kita bentang, terima apa saja teguran dan pandangan, kita balik betulkan balik dan tunjukkan balik.

"Kalau dah selesai persetujuan itu baru kita bawa ke mesyuarat Majlis Raja-Raja, sebab bila di peringkat negeri dah setuju apabila dibawa ke Majlis Raja-Raja kita harap di situ akan menjadi satu tempat untuk kita mendapat kuasa untuk dibawa ke Parlimen untuk diberi kelulusan," katanya kepada pemberita di sini, Sabtu.

Jamil Khir berkata pindaan itu akan menjadikan mahkamah syariah mempunyai lima peringkat iaitu mahkamah rendah, mahkamah tengah, mahkamah tinggi, mahkamah rayuan dan majlis rayuan syariah berbanding tiga peringkat pada masa ini iaitu mahkamah rendah syariah, mahkamah tinggi syariah dan mahkamah rayuan syariah.

Terdahulu, Jamil Khir mewakili Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin merasmikan Konvensyen Memartabat Islam Memperkasakan Ummah (Kompas) anjuran Ikatan Muslimin Malaysia (Isma).

Beliau berkata program itu mampu menyusun atur gerakan massa ke arah memberi kefahaman kepada masyarakat Islam dalam menangani cabaran pada masa kini termasuk liberalisme, pluralisme dan gerakan lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT).

"Kita amat mengharapkan kefahaman ini dapat kita lanjutkan kepada generasi kita yang berada bukan hanya dalam bandar bahkan di kampung-kampung lebih-lebih lagi kelompok anak-anak muda kita," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain