Lima Angkat Sumpah Anggota Dewan Negara - Semasa | mStar

Lima Angkat Sumpah Anggota Dewan Negara

Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang (tiga, kiri) beramah mesra dengan Ahli Dewan Negara yang baru dilantik (dari kanan) Syed Shahir Syed Mohamud, Toh Puan Zaitun Mat Amin, Roslin Abdul Rahman, Lim Nget Yoon dan Dr Ariffin S. M Omar di Bangunan Parlimen, K.Lumpur, Jumaat. -fotoBERNAMA
Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang (tiga, kiri) beramah mesra dengan Ahli Dewan Negara yang baru dilantik (dari kanan) Syed Shahir Syed Mohamud, Toh Puan Zaitun Mat Amin, Roslin Abdul Rahman, Lim Nget Yoon dan Dr Ariffin S. M Omar di Bangunan Parlimen, K.Lumpur, Jumaat. -fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Ketua Wanita MCA Pahang Datuk Lim Nget Yoon, 56, merupakan antara lima individu yang mengangkat sumpah sebagai Anggota Dewan Negara di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang di bangunan Parlimen, Jumaat.

Kelima-lima mereka dilantik sebagai Senator buat kali pertama untuk penggal tiga tahun.

Empat lagi yang dilantik ialah Ketua Pergerakan Wanita Umno Bahagian Marang Toh Puan Zaitun Mat Amin, 55, Ketua Wanita Umno Bahagian Bentong Roslin Abdul Rahman, 52, Setiausaha Eksekutif Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Perusahaan Alat-alat Pengangkutan & Sekutu, Syed Shahir Syed Mohamud, 60, dan Pensyarah Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Dr Ariffin S.M. Omar, 62.

Pelantikan Dr Ariffin dan Syed Shahir diusulkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi menggantikan Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim dan Datuk Mustafa Kamal Mohd Yusoff yang tamat perkhidmatan pada 30 Mei lepas.

Syed Shahir ketika ditemui pemberita selepas majlis itu berkata beliau dan rakan lain akan meneruskan usaha mengangkat isu berkaitan pekerja di negara ini.

Syed Shahir, berasal dari Raub, Pahang dan berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (BBA) dari University of Newcastle merupakan Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR), Kelana Jaya dan dilantik berdasarkan pengalamannya yang menjadi aktivis dalam Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) sejak tahun 1977.

Zaitun pula berterima kasih kepada kerajaan kerana memberikan sepenuh kepercayaan kepadanya untuk dilantik sebagai senator dan berjanji akan lebih aktif dalam menyuarakan pendapat wanita di Dewan Negara.

"Tugas sebagai Senator ini bukan satu tugas remeh kerana kita telah dipertanggungjawabkan untuk membela nasib rakyat...saya akan berusaha ke arah itu terutama dalam memastikan kepentingan kaum wanita di negara ini terpelihara," katanya yang pernah dinobatkan sebagai Tokoh Belia Wanita 2005.

Dalam ucapannya pada majlis itu, Abu Zahar mengingatkan Anggota Dewan Negara supaya berusaha memahami, menghayati, mempertahankan dan mendukung Perlembagaan Persekutuan.

Beliau juga menasihati mereka supaya tidak sesekali melanggar dan mengingkari sumpah setia yang telah dilafazkan kerana ia amat penting untuk dipraktikkan demi kepentingan rakyat. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain