Kedutaan Pantau Kebajikan Pembantu Rumah Kemboja - Semasa | mStar

Kedutaan Pantau Kebajikan Pembantu Rumah Kemboja

KUALA LUMPUR: Kedutaan Kemboja akan sentiasa memantau kebajikan pembantu rumah dari negara itu yang berkhidmat di Malaysia, sehingga mereka pulang ke negara asal apabila kontrak bekerja telah tamat.

Bagi tujuan itu, kedutaan tersebut telah bekerjasama dengan Pertubuhan Kebangsaan Agensi Pekerjaan Malaysia (Pikap) sejak April lepas, untuk memastikan pembantu rumah Kemboja mempunyai kontrak penggajian yang sah, insurans kemalangan dan perubatan serta akaun bank di atas nama masing-masing.

"Langkah ini diambil bagi memastikan perlindungan mereka sebagai pekerja domestik sentiasa diberi perhatian, sesuai dengan kehendak 'employment contract' yang dipersetujui antara majikan dan pembantu rumah," kata Presiden Pikap, Datuk Raja Zulkepley Dahalan dalam satu kenyataan, di sini Khamis.

Sementara itu, Raja Zulkepley dan Pengerusi Persatuan Agensi-agensi Pekerjaan Kemboja (ACRA) Dr An Bunhak dalam kenyataan bersama di sini, menasihati majikan Malaysia agar melayan pembantu rumah Kemboja mereka dengan baik serta tidak mendera mereka.

Ini kerana pembantu rumah terbabit datang dari luar bandar dan tidak berpendidikan, justeru mungkin menyebabkan masalah dalam komunikasi antara majikan dan pekerja, kata kenyataan itu.

"Sehubungan itu majikan harus lebih bersabar dan cuba memahami ketika berinteraksi dengan mereka. Kes penderaan yang dilapor media baru-baru ini menimbulkan kebimbangan kami," kata kenyataan tersebut.

Kedua-dua persatuan juga menasihati majikan yang menghadapi masalah dengan pembantu rumah masing-masing agar mendapatkan bantuan daripada Kedutaan Kemboja, ACRA, Pikap atau agensi yang membawa masuk amah terbabit.

Persatuan berkenaan juga merayu pihak berkuasa agar mengenakan tindakan lebih keras dan pantas terhadap majikan yang didapati mendera pembantu rumah mereka.

Raja Zulkepley berharap kerajaan Kemboja akan menarik balik larangan secepat mungkin menerusi kerjasama kedua-dua persatuan dan kedutaan.

Pada masa ini terdapat kira-kiar 30,000 pembantu rumah Kemboja bekerja di Malaysia. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain