UDA Harap Pampasan Setimpal Diberi Dengan Pelupusan BB Plaza - Semasa | mStar

UDA Harap Pampasan Setimpal Diberi Dengan Pelupusan BB Plaza

KUALA LUMPUR: UDA Holdings Bhd berharap pampasan yang akan diberikan oleh MRT Corp Bhd sebagai ganti rugi jika bangunannya, Bukit Bintang Plaza (BB Plaza) perlu dirobohkan.

Perancangan pelupusan bangunan itu, yang turut melibatkan sebahagian bangunan Yayasan Selangor, bakal dilaksanakan bagi memberi laluan kepada pembinaan projek mega kerajaan, Transit Pantas Massa (MRT), untuk kerja-kerja pembinaan stesen bawah tanah.

Pengerusinya Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, jika bangunan BB Plaza dirobohkan, syarikatnya akan kehilangan perolehan sekitar 25 peratus atau RM20 juta hingga RM25 juta setahun hasil bayaran sewa lot di premis berkenaan.

"Bagaimana pun, apa yang turut menjadi kebimbangan kami ialah perniagaan peniaga Bumiputera yang bakal terjejas sepanjang tempoh pelaksanaan pembinaan projek MRT terbabit yang dianggarkan memakan masa empat hingga lima tahun," katannya.

Setakat ini, 150 peniaga atau 60 peratus dari keseluruhan peniaga di bangunan BB Plaza adalah Bumiputera, katanya kepada pemberita selepas merasmikan transformasi sistem teknologi maklumat UDA di sini Rabu.

"Kami juga menganggarkan jumlah bayaran pampasan yang sesuai diberi oleh pihak terbabit untuk pelupusan bangunan terbabit adalah sekitar RM370 juta," katanya.

Ini merupakan bangunan ketiga yang diserahkan kepada MRT Corp sebagai laluan kepada pembinaan projek MRT itu, katanya.

Dua bangunan yang terdahulu ialah UO Superstore dan Plaza Warisan.

"Kami telah mendapat pampasan RM80 juta untuk dua bangunan itu dari MRT Corp walau pun harga hartanah semasa untuk bangunan terbabit adalah RM120 juta," katanya.

"Namun, ini adalah pengorbanan yang dibuat oleh UDA untuk memastikan agenda pembangunan negara dilaksanakan," katanya.

Nur Jazlan berkata pihaknya masih tidak dapat memberi tarikh yang sebenar bagi MRT Corp untuk mengambil alih bangunan terbabit kerana mereka masih lagi pada peringkat perbincangan.

Namun, katanya sebarang keputusan terletak kepada Kementerian Kewangan sebagai pemilik penuh UDA.

Mengenai pelancaran program transformasi maklumat bernilai RM13 juta syarikat itu, Nur Jazlan berkata ia merupakan sebahagian usaha UDA untuk memberikan perkhidmatan yang lebih berkesan kepada pelangganya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Wanita Histeria Cuba Bunuh Diri

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain